|

A kínai síugró sánc és hajófedélzeti vadászgép?

Érdekes építménnyel bővült a kínai Xian-Yanliang haditengerészeti tesztközpont és gyár épületegyüttese. Az intézmény udvarára, az egyik kifutópályájának végére egy “síugró sáncot” építettek.

Az ex-Varjagon is alkalmazott “síugró sáncos” felszállások gyakorlására el kellett készíteni az építményt. A gőzkatapulttal nem rendelkező repülőgép-hordozókon a felszállást a hajó elején a kifutópálya végére épített emelkedő, ismertebb nevén „síugró sánc” segíti. A Kuznyecov-osztálynál ez a sánc 20°-os szögben emelkedik.

Kínai rámpa

A sánc logikusan valamire kell. Hát mire is kellene, mint egy hajófedélzeti repülőgép-típus tesztelésére, azonban Kína nem rendelkezik ilyen változatú géppel (bár egyesek tudni vélik, hogy hozzájutottak a “tengerész”-Flankerhez, a Szu-33-ashoz Ukrajna révén, aki a Szovjetunió szétesése után a területén maradt szovjet repülőeszközök értékesítése vagy megsemmisítése mellett döntött).

Kíserleti Flanker

A hírek szerint azonban Kína saját fejlesztésű hajófedélzeti gépen dolgozik. A figyelmes spotterek a gyár területén egy tesztfestésű Flankert is lekaptak. Elkészült és tesztelésre kész tehát a kínai tengerészet vadászrepülőgépe?

4 hozzászólás “A kínai síugró sánc és hajófedélzeti vadászgép?”

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.