ex-Varjag hivatalos bejelentés szerint 2012 körül szolgálatba is állhat.">
|

Kína vadászgépet fejleszt a repülőgép-hordozójára

Kína régóta törekszik saját repülőgép-hordozó rendszerbe állítására, az oroszoktól vásárolt ex-Varjag hivatalos bejelentés szerint 2012 körül szolgálatba is állhat. A hordozó megléte egy dolog, harcigépek nélkül béna kacsa az úszó reptér, így a kistigrisek számára lassan időszerű lesz kiválasztani a hajóra kerülő típus(oka)t. Mint tudjuk a megrendeléstől számított 3-4 éven belül képesek általában legkorábban leszállítani a megrendelt árut a repülőgép-gyártók, sőt ha a gép áttervezésre szorul, akkor ennek a többszöröse is lehet a „várakozási idő”.

J-10-082101.jpg

Az ázsiai ország légiereje nagyjából 800 repülőeszközből áll, de ezek többsége régi gyártású típus, bár mostmár Kína is inkább a minőségre helyezi a hangsúlyt a mennyiség mellett/helyett.
Kínai illetékesek elmondása szerint a távol-keleti ország mérnökei dolgoznak a Chengdu J-10 és a Shenyang J-11 vadászbombázók, valamint a Harbin Z-15 szállítóhelikopter hajófedélzetei változatán. Korábban volt róla szó, hogy az oroszoktól megkapják a „tengerész”-Flankert, a Szu-33-ast, de az üzlet nem jött létre. (Egyesek tudni vélik, hogy mégis hozzájutottak Ukrajna révén, aki a Szovjetunió szétesése után a területén maradt szovjet repülőeszközök értékesítése vagy megsemmisítése mellett döntött.)

J-11B-Flanker-B-PLAAF-2S.jpg
(Nagyítható)

Tavaly október óta 50 kínai pilóta vesz részt egy 4 éves kurzuson, ahol a tengerészeti repülés fortélyait sajátíthatják el.
Emellett érdekes dolgokat mondott a Kínai Haditengerészet magasrangú tisztje:
„Magasak az elvárásaink, célunk szupercirkáló képességgel rendelkező vadászgép kifejlesztése, valamint lopakodó tengeralattjáró, elektronikai fegyverek és nagy hatótávú rakéták rendszeresítése”- mondta Wu Shengli admirális.

Szu-33-085001.jpg
Ukrajna révén tényleg megszerezték a Szu-33-ast?

Kínának mindenképpen szüksége van a repülőgép-hordozókra, hiszen nélkülük nehezen érvényesítheti akaratát a világtengereken.