|

Üzbegisztán vs. Új orosz bázis Kirgizisztánban

Hétfőn az üzbég külügyminisztérium nyilatkozatában kifejtette: ellenzik az új orosz katonai támaszpont létrehozását Dél-Kirgizisztánban.

Szombaton ugyanis Dimitrij Medvegyev orosz és Kurmanbek Bakiyev kirgiz elnökök szerződést kötöttek egy új orosz katonai bázis létesítéséről, ezzel együtt pedig az orosz katonai jelenlét erősítéséről Kirgizisztánban.

Az üzbég külügyminiszter szerint az ilyen projektek felboríthatják a térség erőegyensúlyát, és komoly militarizálást vonhatnak maguk után.

Kirgizisztánban eddig is működött egy orosz légitámaszpont és négy másik katonai létesítmény. Előbbit 2003-ban nyitották meg, 20 km-re a fővárostól, Kant település mellett.
Itt a mintegy 400 orosz katona mellett Mi-8-as helikopterek és Szu-25 Frogfoot csatarepülőgépek állomásoznak az 5. Légi Hadsereg állományából.

Kirgizisztán

Kirgizisztán ,

A mostani szerződés értelmében egy további orosz zászlóalj települ majd az országba, és nyílik egy kiképzőközpont orosz és kirgiz katonák számára.

Oroszország korábban már felajánlotta, hogy bevet egy gyorsreagálású egységet Kirgizisztán déli, Batken régiójában, a CSTO (Collective Security Treaty Organization) keretén belül.

Kirgizisztán Kína, Kazahsztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán között fekszik. Idén áprilisban szó volt róla, hogy az Egyesült Államok még idén augusztusban kivonul az országból. Ám végül a megoldották a problémát, így maradnak.