|

U.S. Navy: lézer védelemre?

A U.S. Navy reményei szerint a közeljövőben a hadihajóikra leselkedő különféle veszélyforrások elhárítására, távol tartására szolgáló arzenálban akár már a nagy pontosságú és nagy energiájú, de a veszélyforrásnak megfelelően beállítható lézerek is megtalálhatóak lesznek. A Northrop Grumman szintén ezt reméli, ami nem is meglepő, hiszen minden bizonnyal ők lennének a szállítók.

A Maritime Laser Demonstration programban a szilárdtest lézerekkel igen komoly tapasztalattal rendelkező Northrop Grumman lett felkérve, hogy demonstráljon egy olyan rendszert, mely képes a veszélyforrások széles körének leküzdésére.

Zumwalt_laser

„A haditengerészeti erőknek sokféle veszélyforrással kell szembenézniük a kisméretű csónaktól kezdve a fejlett, levegőből érkező támadásokig. Új megoldásokat kell találni a rendelkezésre álló költségvetési és szerkezeti keretek között.” – nyilatkozta Steve Hixson a Northrop Grumman irányított energiájú rendszerekkel foglalkozó részlegének igazgatóhelyettese.

„A Northrop Grumman bizonyította jártasságát a lézer erejének szabályozásával kapcsolatos alapvető problémák terén, így a válasz arányban lehet a veszélyforrás mértékével.”

A demonstrációs rendszerre a Northrop Grumman számára 98 millió Dolláros költségvetési keretet állapítottak meg, melynek keretén belül 2014 közepére várnak eredményt. Ebből az összegből egyelőre fél millió Dollár került átutalásra, a kezdeti lépések, azaz a tervezet elemzésének megtételéhez.

Tegyük hozzá, hogy bár ez így szépen hangzik, ám nem szabad elfeledni, hogy mint a program neve is mutatja ez egyelőre csak egy demonstrációs program, mellyel kapcsolatban azért adódhatnak majd problémák. Az első ilyen probléma, ami egyből eszünkbe juthat, az a lézer hatóereje.

Ugyanakkor a kémiai lézereknél jelentősen kisebb hellyel is beérő szilárdtest lézerekkel kapcsolatban a közelmúltban úgy tűnik sikerült leküzdeni ezen legnagyobb akadályt, mely eddig évtizedeken át meggátolta azok harci körülmények közti alkalmazását, mint elsődleges fegyver. A Northrop Grumman 2009 márciusi bejelentése szerint sikerült átlépniük a harcászati alkalmazás szempontjából kritikus értéknek tekintett 100 kW-ot. Idén tavasszal a 2003-ban indított Joint High Power Solid State Lase program keretén belül a korábbi 10 kW körüli értékeket sikerült 105 kW-ra emelni. Ez pedig már elegendő lehet különféle tüzérségi lövedékek vagy rakéták semlegesítéséhez.

„Ezen eredmény különösen lényeges, hiszen a 100 kW szintet tekintik tradicionálisan a nagy energiájú lézerek fegyverként történő használatához a belépő szintnek. Valójában számos harcászatilag hasznos hatás érhető el 25 vagy 50 kW energiájú lézerrel is, ha az energiát jó minőségű nyaláb továbbítja, mint ahogy a mi rendszerünk is teszi. Ezen mérföldkővel messzemenően túlszárnyaltuk ezen igényeket.” – nyilatkozta akkor az Irányított Energiájú rendszerek igazgatóhelyettese, Dan Wildt.

Joint High Power Solid State Laser Phase 3

Joint High Power Solid State Laser Phase 3 ,

Hozzátéve, hogy a nagy energiájú lézerek energiájának szabályozása kulcsfontosságú a fenyegetettség mértékéhez igazodó válasz útnak indításához.

„A JHPSSL moduláris felépítése lehetővé teszi a a lézerrendszereknek a feladat által megkövetelt szintre történő könnyű beállítását, legyen szó csapatok védelméről vagy légi-, szárazföldi vagy vízi platformokról történő precíziós csapásmérésről.”

A kísérleti körülmények között mintegy 85 percig sikerült 100 kW energia felett tartani a rendszert. Persze ezt még adaptálni kell meglévő rendszerben (hadihajó) történő alkalmazásra, meg kell oldani az adott esetben zord tengeri körülmények közti folyamatos célponton tartást, stb. Látható, hogy bár a technika nagyjából készen állónak tűnik és jól hangzó dolgok ezek, azért munka van még bőven míg ebből jó esetben tényleg fegyverként használható rendszer állhat össze.

One Response to “U.S. Navy: lézer védelemre?”