|

Felelőtlen Indiaiak?

A decemberi, halálesetet okozó, orosz MiG-29-es harci repülőgép lezuhanásának okairól már korábban írtunk. A vizsgálat súlyos szerkezeti hibákat, repedéseket okozó korróziót állapított meg, ennek ellenére az indiai védelmi miniszter, A.K. Antony engedélyezte hazája Fulcrum-flottájának repüléseit.

Indiai MiG-29-esek kötelékben

67 darab MiG-29-es számára adatott meg újra a lehetőség, hogy a béklyóikat hátrahagyva ezentúl a levegőbe emelkedhessenek. A flotta gépein jelenleg épp egy 2008-ban elkezdett modernizációs programot hajtanak végre, azonban az armada jelentős része még nem esett át az újjászületésen, így felelőtlenségnek tűnik (és valószínűleg az is) a védelmi miniszter döntése. India volt a típus első külföldi megrendelője, így a gépek ráadásul még öregebbek is, mint a legtöbb vásárló flottájában szolgálók.

MiG-29_India_01

A helyzet komolyságát tovább súlyosbítja hogy a napokban újabb szerkezeti problémákat találtak az Orosz Légierő Fulcrumjaiban. A decemberi baleset óta az összes gépet tüzetesen átvizsgálják kivétel nélkül. Meglepő módon a fiatalabb, alig 150 (!) órát repült példányokat is sújtja a korróziós probléma. Az eset rossz fényt vethet a 29-esből kifejlesztett MiG-35-ös MMRCA-tenderbéli szereplésére.

httpv://www.youtube.com/watch?v=TKC6Wh_g2ds

One Response to “Felelőtlen Indiaiak?”