|

Izraeli igénylevél lopakodó vadászgépekre

Izrael egy lépessel ismét közelebb került első F-35 századának felállításához, hiszen a bejelentés szerint benyújtotta a gépre szóló igénylevelét (Letter of Request, LOR) a Pentagon felé. Ahogy már régóta tudni Tel-Aviv részéről 75 – 100 gép beszerzése várható, melyből első körben 25, azaz egy századnyi gép kerül megrendelésre.

Érdemes ismételten megjegyezni, hogy a gépenként 100 millió Dolláros költségűre becsült 5. generációs vadászgép rendszeresítése Izraelen belül is vitatott dolog volt épp úgy, ahogy a beszerzés részletei vitatottak az Egyesült Államokkal. Mint mi is beszámoltunk róla Izrael a jól megszokott módon szerette volna saját fejlesztésű elektronikai rendszereit viszontlátni az amerikai sárkányszerkezetben. A legutóbbi információk szerint azonban ezt Washington kerek perec visszautasította.

Ismerkedés az A változat AA-1 jelű tesztváltozatával

Az új generáció első példánya, az AA-1 ,

Az izraeli harci és kommunikációs rendszerek integrálása mellett a gépek független javítása is a vitatott kérdések közt szerepelt. A géppel kapcsolatban elsődlegesen vitákat generáló fő kérdésekkel kapcsolatban az izraeli védelmi minisztérium úgy nyilatkozott, hogy sikerült egyetértésre jutnia a két félnek. Mivel azonban ezen bejelentésben az is szerepel, hogy az ár véglegesítése mellett az elektronika kérdése is napirenden van még, tudható hogy Washington álláspontja nem változott a kérdésekben.

Ha minden a papírforma szerint megy, akkor az igénylevelet 2010 elején követheti az első 25 gépről (50 gépes opcióval) szóló szerződés aláírása. Szintén jó esetben pedig 2014-ben érkezhet az első Dávid csillagos F-35. Mint korábban írtunk róla, az F-35A beszerzése mellett Izrael érdeklődést mutatott a STOVL változat, azaz az F-35B iránt is.

httpv://www.youtube.com/watch?v=bf7uADiSlqI

Az AA-1 jelű tesztgép szárnypróbálgatásai

Izrael F-16 és F-15 gépparkjának kiöregedő részéből nyugdíjazhat gépeket az új szerzemények érkezésével.