|

Izrael 15,2 milliárdért vesz F-35-ösöket

A Pentagon nyilatkozata szerint a minap Izrael 75 F-35 Lightning II vadászgépre adott le rendelést. Ha minden opció eszközölve lesz a csomag értéke elérheti a 15,2 milliárd Dollárt.

A fegyverexportért felelős amerikai szervezet, a Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (Defense Security Cooperation Agency, DSCA) nyilatkozata szerint első körben 25 F-35A, azaz a hagyományos fel és leszállási képességgel bíró változat szállításáról van szó.

F35 prototípus
Az F-35A repülési tesztjei 2006 decembere óta zajlanak

Ugyanakkor Izraelnek, aki egyébként az F-35 programban Szingapúrhoz hasonlóan „csak” úgynevezett Biztonsági Együttműködési Támogatóként (Security Cooperative Participants) vett részt a szerződés értelmében opciója van további 50 F-35A vagy a helyből felszállni képes változat, az F-35B vásárlására. Ez persze szinte garantáltan nem marad opció szintjén, hiszen Izrael korábbi szándéknyilatkozata szerint a következő évtized során 100 harci gép hadrendbe állítása mellett tette le voksát.

Hogy a szállítások mikor kezdődhetnének majd meg, arról egyelőre nem szól a fáma.

A DSCA szóvivője a hírrel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy Amerika nemzeti érdeke segíteni Izraelt erős önvédelmi haderő kiépítésében és fenntartásában. Nyilatkozata szerint Izraelnek szüksége van ezen új gépekre hadra fogható eszköztárának bővítésére, valamint védelmi képességeinek fejlesztésére levegő-levegő és levegő-föld vonatkozásban.

Az F35 tervezett fegyverzete
Az F-35A és F-35C tervezett fegyverzete (Nagyítható)

Az F-35 egy ötödik generációs, igen alacsony észlelhetőségű vadászbombázó, mely számos gép leváltója lesz a világ számos légierejében. Nagyrészt amerikai gépről van szó, de egy többfokozatú nemzetközi kooperációban zajlott a tényleges fejlesztése. A Lockheed legújabb üdvöskéje három változatban lesz elérhető (F-35A: hagyományos, F-35B: helyből felszállás képessége, F-35C: anyahajóról üzemeltethető változat).

F-35 STOVL
Az F-35B először 2008 júniusában emelkedett a levegőbe

Jelenleg az F-35A tesztelése áll a legelőrehaladottabb állapotban, míg az F-35B szűzfelszállására idén nyáron került sor. A gép szállítása a tervek szerint 2011-től lesz várható.

F-35 preproduction
A sorozatgyártás elötti A változat egyik példánya