|

Törökök korszerűsítik a pakisztáni F-16-osokat

Pakisztán 42 darab F-16 Fighting Falcon vadászbombázóját a török TUSAS Aerospace Industies (TAI) korszerűsíti egy 75 millió dolláros szerződés keretében.A TAI számos európai ajánlat között győzedelmeskedett 2008 augusztusában, de a szerződést csak június 29-én, hétfőn írták alá.

F-16_PAF

A munkálatokat 2010 októberében kezdik majd, és előre láthatólag 46 hónapig tart majd. Az F-16 Block 15-ös konfigurációjából a Block 40-esnek megfelelő modernizálás 75 millió dollárba fog fájni Pakisztánnak. A F-16-osok amellett, hogy új avionikai rendszereket kapnak, átesnek különböző strukturális változtatásokon is. A korszerűsített gépek így már elég közel állnak majd a Block 40 szinthez.

F-16 from Pakistani Air Force

Egyébként a Pakisztáni F-16-osok története eléggé változatos, hiszen a nyolcvanas évek elején megrendelt 111 példányból mindössze negyvenet vettek át, a többit az időközben beállt embargó miatt (amelyet a Pakisztáni atomprogram miatt vezettek be) nem vehették át. Mivel az ezredforduló után fordult a kocka, és a két ország immár szövetségesként lép fel a terrorizmus ellen, sor kerülhet a meglévő géppark korszerűsítésére, valamint 2005-ben tárgyalásokat kezdtek 24 vadonatúj F-16C/D Block 50/52 beszerzéséről, amelyek még mindig folynak.

2006-ban a TAI a Jordán Királyi Légierő Falconjai korszerűsítését is elnyerte, a program idén áprilisban fejeződött be az utolsó modernizált gép leszállításával.

3 hozzászólás “Törökök korszerűsítik a pakisztáni F-16-osokat”