|

Újabb 200 quadot visznek az angolok Afganisztánba

A Brit Védelmi Minisztérium bejelentése szerint a jelenleg is aktívan üzemeltetett gépparkot további, némiképp módosított quadok egészítik majd ki az afgán frontvonalon hamarosan. Az 5 milliós szerződés keretében a Yamaha 200 quadot, a Logic pedig kapcsolódó utánfutót szállít le a brit csapatoknak.

A szóban forgó széria apróbb módosításokon esett át a manőverezőképesség fokozása végett, illetve az utánfutón immáron két hordágy szállítására van lehetőség, amivel pedig a sérült személyek evakuálása gyorsítható fel. A már Afganisztánban terepező quadok már ezen módosítások nélkül is jó szolgálatot tettek logisztikai vonalon éppúgy, mint sérültek evakuálásában.

Matt Cansdale, a 3. zászlóalj alá tartozó Parachute Regiment (ejtőernyős ezredének) hadnagya így emlékszik vissza legutóbbi afganisztáni missziójára, mely során quadot használt:

„A quadok megbízhatónak bizonyultak és olyan helyekre el is eljutottak, ahova más járművek képtelenek voltak. A quadok által szállított felszerelés lehetővé tette, hogy nagyobb távolságra kiterjedő, hosszabb időtartamú őrjáratokat indíthassunk, mint ami egyébként lehető lett volna, így ott csaphattunk le az ellenségre, ahol nem számított ránk. […] A sérültek hatékony és gyors kimentése egyben azt is jelentette, hogy letérhettünk a bejáratott útvonalakról, a csapatra leselkedő veszélyek minimalizálása mellett.”

A Parachute Regiment egyik tagja az afganisztáni Zabol tartományban

A Parachute Regiment egyik tagja az afganisztáni Zabol tartományban ,

A britek által használt quadok képesek elérni a 75 km/h sebességet, míg az utánfutóval majdnem 160 kg teher szállítására képesek. Jellegükből adódóan kiválóan megbirkóznak az afgán terepviszonyokkal, ideálisak a nehezen megközelíthető helyek elérésére, hiszen még vontatmánnyal is jól veszik például a patakok és hasonló vizes akadályok támasztotta akadályokat. De szintén jó választásnak bizonyulnak, ha a jelenlétnek a (potenciális) ellenség általi észlesének minimalizálására van szükség.

httpv://www.youtube.com/watch?v=BkMCwlcVrpQ

A Sky News 2008. szeptemberi beszámolója az Afganisztánba küldendő quadokról