|

Akár 1 000 orosz lánctalpas is tarthat majd görög földre

Friss hírek érkeztek a görög BMP-3 rendelés státuszáról. Tavaly októberében írtunk róla, hogy Görögország 2008 elején megkezdett, orosz gyalogsági harcjárművek iráni érdeklődése kezd nagy volumenű szerződéssé kovácsolódni. Akkoriban 415-420 BMP-3M szállítása volt kilátásban. Volt… Az oroszok hétfői bejelentése szerint immáron 1 000 BMP-3 szállításáról folynak véglegesítő tárgyalások a görög féllel!

„1 000 BMP-3 harcjárműről szóló egyeztetések végső szakaszában tartunk. A görögök a hadsereg és a tengerészgyalogság számára is rendszeresíteni akarják a típust.” – nyilatkozta a Ria Novosztyi-nak adott exkluzív interjújában az orosz katonai-technikai együttműködést koordináló hivatal helyettese.

Görög nyúzópróbán

Görög nyúzópróbán ,

Létrejötte esetén a szerződés az eddigi egyik legnagyobb lesz, melyet NATO tagállam adott le Oroszország felé. Megjegyezzük, hogy Görögország számára nem idegen az orosz fegyverzet, hiszen a 90-es évek során több mint 1 milliárd Dollár értékben vásárolt orosz harceszközöket. Így található meg a görög arzenálban a potens Tor M1 légvédelmi rendszer, a Kornet és Fagot irányított páncéltörő rakéták, illetve 4 egység a Zubr-osztályú légpárnás partra szállítóból Utóbbiak 2001-2005 között kerültek rendszeresítésre.

A BMP-3M a szovjet éra vége felé, 1987-ben hadrendbe álló BMP-3 ráncfelvarráson átesett változata. Az M változat új, digitális tűzvezető rendszert, a francia Sagem által szállított hőképes képalkotó és lézeres célmegjelölő rendszert vonultat fel, melyet a lövész és a parancsnok új célzórendszere illetve periszkópja egészít ki. A listát az új töltőrendszer és a korábbi 500 pacis motornál erősebb, 600 lóerő körüli teljesítmény leadására képes motor teszi majdnem teljessé.

Majdnem teljessé, hiszen a páncélzat is némi kezelésen esett átt. Így passzív védelmi vonalon a megerősített páncélzat 50 méterről is effektív még a 12,7 mm-es páncéltörő lövedékekkel szemben. A BMP-3M védelme ezen felül kiegészíthető ERA elemekkel, illetve az Arena-E vagy a Shtora-1 rendszerekkel is.

httpv://www.youtube.com/watch?v=GpP6zwIEorY

A Ciprusi Nemzeti Gárda BMP-3 harcjárművei