|

Nagyszabású hadgyakorlat az IAF háta mögött

Az izraeli légierő a napokban egy nagyszabású, négynapos hadgyakorlatot zavart le, melyben egy totális, Izrael ellen irányuló támadást szimuláltak. A gyakorlat több párhuzamosan élő frontot, többbek közt egy iráni támadást is szimulált.

Ehud Barak védelmi miniszter úgy nyilatkozott a gyakorlattal kapcsolatban, hogy az fontos és eredményes volt és megmutatta, hogy Izrael bízhat fegyveres erőiben.

httpv://www.youtube.com/watch?v=b96qEou9zQI

Mint említve lett több szcenáriót is összeállítottak a gyakorlatra, beleértve egy az izraeli városok elleni masszív rakétatámadást is. Ezen felállásban északon Szíria és a Libanonban lévő Hezbollah erők indítottak támadást, míg délen Hamasz fegyveresek intéztek támadást a Gázai övezet ellen.

Persze Izraelnek nem ezen erők okozzák a legnagyobb problémát, hanem a nem éppen Izrael barát vezetésű Irán, mely a napokban tesztelte egyik új fejlesztésú rakétáját, a Sajil-2-est, mely 2 000 kilométeresre becsült hatósugarával kényelmesen elérheti Izrael bármely pontját. Izrael közismerten legnagyobb félelme, hogy Teherán nukleáris fegyver, valamint annak rakétára szerelését lehetővé tevő technika birtokába jut.

Éppen emiatt Izrael nem nézi éppen jó szemmel, hogy az Obama adminisztráció azon terveit, melyek újabb diplomáciai köröket kívánnának futni Teheránnal, mert attól tartanak, hogy ezzel Irán csak időt nyer nukleáris programjának befejezésére. Ebből a szemszögből nézve ezen gyakorlat egyfajta jelzés is lehet a nemzetközi közösségnek, miszerint ha nem akarják/tudják megfékezni Iránt, akkor Izrael ha kell egyedül is nekimegy Teheránnak. Mint ismert, utolsó lehetőségként Tel-Aviv kártyái között a washingtoni váltás ellenére továbbra is nyíltan ott szerepel a katonai csapásmérés lehetősége az iráni nukleáris létesítmények ellen.