|

Észak-Korea újabb nukleáris tesztet hajtott végre

Phenjan hivatalosan is megerősítette, hogy május 25-én, nukleáris elrettentő erejük növelése végett végrehajtottak egy újabb nukleáris tesztrobbantást.

A kommunista ország első tesztjét 2006 októberében hajtotta végre, mely azonban vélhetően technikai problémák miatt kudarc volt, lévén a beharangozott hatóerő töredékét érte csak el a szeizmikus adatok elemzése szerint.

Mint ismert az észak-koreai nukleáris program sorsa azóta sem rendezett, továbbá idén áprilisban a kommunista rezsim az ENSZ Biztonsági Tanácsával szembemenve végrehajtotta a Taepodong-2 rakéta egy újabb tesztjét. Amit persze mint propaganda dalokat sugárzó műhold fellövésének titulált be, azonban egy álcázott rakétatesztről volt szó. Az amerikai megfigyelések alapján a rakéta, melynek harmadik fokozatának szeparálódása sikertelen volt mintegy 3 800 kilométernyire az indítás helyszínétől a Csendes-óceánba zuhant és semmiféle objektumot nem állított pályára. Phenjan állítása szerint persze igen. Mindenesetre a Biztonsági Tanács által kilátásba helyezett újabb szankciókra válaszul Phenjan újabb nukleáris teszttel és rakétaindítással kezdett fenyegetőzni, hacsak az ENSZ nem kér bocsánatot.

Úgy tűnik az elmúlt másfél hónapban előkészítették a tesztet (vagy már korábban nekiláttak, hiszen leálltak a hatoldalú tárgyalások a nukleáris kérdéséről, illetve korábban kommunikálta, hogy 30-40 kg plutóniummal rendelkeznek, mely 5-7 bomba előállításához is elég lehet).

Dél-Korea és Japán azonnal válságtestület összeülését rendelte el, illetve még ma összeül az ENSZ BT. Az Egyesült Államok egyelőre még nem reagált a dologra. A dolog pikantériája, hogy Washington mintegy 3 héttel ezelőtt vetette fel, hogy diplomáciai úton újra kívánja indítani a tárgyalásokat Észak-Korea nukleáris programjával kapcsolatban. Nos igen…

Különkiadású újság Japánban az eset kapcsán

Különkiadású újság Japánban az eset kapcsán ,

A koreai sajtónyilatkozat nem tér ki arra, hogy pontosan hol is került sor a földalatti tesztrobbantásra, de a szeizmológiai adatok alapján a rengés középpontja a 2006 októberi teszt közelében, azaz az ország északkeleti területén található Kilju településének közelében volt. A szeizmológiai mérések alapján 4,7-es erejű rengést észleltek helyi idő szerint 09:54-kor (00:54 UTC/GMT), Phenjantól mintegy 370 kilóméternyire északkeletre.

A szúkszavű sajtónyilatkjozat kitér arra, hogy a teszt biztonságosan végre lett hajtva egy, a korábbinál magasabb fokú technikai kontroll és hatóerő mellett. És hogy a észak koreai népet nagyon fellelkesítette a teszt. (Na persze…)

Fontos megjegyeznünk, hogy bár Észak-Korea rendelkezik nukleáris töltet létrehozásához szükséges technológiával, a helyzet korántsem annyira tragikus egyelőre, hiszen egy teszthez előkészítés egy dolog és egy teljesen más dolog katonai úton célbajuttatható nukleáris fegyver megalkotása. Különösen ami a rakétára szerelhető visszatérő egységet illeti. Phenjan a legtöbb elemző szerint ettől még évekre van.

A fejleményekről beszámolunk, egyelőre várjuk azok kibontakozását…