|

Kérjük tegyék meg tétjeiket!

A svájci precizitás, pontosság nem hiába olyan híres, s tesznek is érte, hogy ez így maradjon. Az F-5E/F Tiger II-es flotta leváltására kiírt tender javában folyik, a mindhárom típus svájci pilóták általi tesztelése befejeződött 2009 januárjában.

Gripen-084701.jpg
A legnagyobb esélyes, a Gripen: kicsi és olcsón üzemeltethető, valamint zajszintje is (viszonylag) alacsony. De a svájci állampolgárok számára is vonzó lesz?

A következő lépés mostanában ért véget, ugyanis a tendert kiíró Légierő elindította a második fordulót, ahová mindhárom pályázó bejutott. A következő megmérettetés rajtjával egyidőben bekérték a pályázó cégek következő, átdolgozott ajánlatát is.

A semleges ország a környezetvédelmet is szem előtt tartva választja ki a győztes típust, a zajszint-mérések eredményei már rögzítve vannak, a feldolgozás folyamatos. A kéthajtóműves típusok számára nehezebben lesz megugorható az elvárt szint, így a Gripen ezen a téren előnyben van.

Ráadásul a folyamatnak a győztes kihirdetésével korántsem lesz vége, hiszen Svájc az állampolgáraira bízza a döntést, így maguk dönthetnek, hogy mire költse a kormány az adójukat.

A döntést 2010 első negyedévére várhatjuk, a 2009-es dátum halasztását a gazdasági válság számlájára lehet írni.