|

Nincs pénz újat venni? Újítsd fel a régit!

Sok helyről elhangzott már, hogy a válság utolérte a repülőgépipart, a ma bejelentett hír szerint a BAe Systems pont a kevés pénzzel rendelkező, még mindig a régi gépeit strapáló légierők számára ajánl csúcstechnológiájú megoldást.


Az előző hónapban megtartott Hawk Users Group (Hawk-felhasználók köre) megbeszélésén rámutattak arra, hogy a Hawk sugárhajtású kiképzőgép korai példányait használó országok teljeskörű modernizációt kívánnak végrehajtani a Hawk-flottájukon, így a BAe Systems szakemberei szorgos munkába kezdtek, melynek eredménye lett a jelen kor követelményeinek minden szempontból megfelelő típus.

Hawk-085001.jpg

A régi, analóg műszerekkel zsúfolt pilótafülkét teljesen kicserélték, a műszerfalon két többfunkciós kijelző és egy HUD segíti a tanoncot, a gép irányítása HOTAS-rendszerű irányítószervekkel történik. Az angolok a gépbelső kialakításához a Dél-Afrikai Légierő, valamint a Királyi Légierő által használt legmodernebb Hawk-verziók (120, ill. 128) avionikai berendezéseit vették alapul.

„A jelszavaink a gyorsaság, egyszerűség, olcsóság volt a tervezés során és úgy érezzük, hogy minden téren sikerült ezt elérnünk.” – mondta Michael Christie, a Hawk International vezérigazgatója, aki mellesleg elmondta, hogy egy gép átfogó átalakítása nem kerül majd többe, mint 7.3 millió dollár, emellett hangsúlyozta, hogy a szerződés aláírásától számított 2 éven belül már leszállítanák az átalakított gépeket.
Két potenciális vásárlót is megnevezett: Szaúd-Arábia, valamint az Egyesült Arab Emirátusok. Utóbbi azért érdekes, mert nemrég kötöttek szerződést az olasz Aermacchi M-346 Master típusú kiképzőgépre.

A Hawk kiképzőgép 11 ország légierejében teljesít szolgálatot, 646 gép aktív jelenleg és 107 új gyártású gépre van még megrendelése az angol gyártónak.