|

Nincs pénz újat venni? Újítsd fel a régit!

Sok helyről elhangzott már, hogy a válság utolérte a repülőgépipart, a ma bejelentett hír szerint a BAe Systems pont a kevés pénzzel rendelkező, még mindig a régi gépeit strapáló légierők számára ajánl csúcstechnológiájú megoldást.


Az előző hónapban megtartott Hawk Users Group (Hawk-felhasználók köre) megbeszélésén rámutattak arra, hogy a Hawk sugárhajtású kiképzőgép korai példányait használó országok teljeskörű modernizációt kívánnak végrehajtani a Hawk-flottájukon, így a BAe Systems szakemberei szorgos munkába kezdtek, melynek eredménye lett a jelen kor követelményeinek minden szempontból megfelelő típus.

Hawk-085001.jpg

A régi, analóg műszerekkel zsúfolt pilótafülkét teljesen kicserélték, a műszerfalon két többfunkciós kijelző és egy HUD segíti a tanoncot, a gép irányítása HOTAS-rendszerű irányítószervekkel történik. Az angolok a gépbelső kialakításához a Dél-Afrikai Légierő, valamint a Királyi Légierő által használt legmodernebb Hawk-verziók (120, ill. 128) avionikai berendezéseit vették alapul.

“A jelszavaink a gyorsaság, egyszerűség, olcsóság volt a tervezés során és úgy érezzük, hogy minden téren sikerült ezt elérnünk.” – mondta Michael Christie, a Hawk International vezérigazgatója, aki mellesleg elmondta, hogy egy gép átfogó átalakítása nem kerül majd többe, mint 7.3 millió dollár, emellett hangsúlyozta, hogy a szerződés aláírásától számított 2 éven belül már leszállítanák az átalakított gépeket.
Két potenciális vásárlót is megnevezett: Szaúd-Arábia, valamint az Egyesült Arab Emirátusok. Utóbbi azért érdekes, mert nemrég kötöttek szerződést az olasz Aermacchi M-346 Master típusú kiképzőgépre.

A Hawk kiképzőgép 11 ország légierejében teljesít szolgálatot, 646 gép aktív jelenleg és 107 új gyártású gépre van még megrendelése az angol gyártónak.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.