|

Tajvan újra nyomul

Az elnökválasztás után az Egyesült Államokban sok fegyverbeszerzési program újult meg, de újra előjöttek a korábban elutasított külföldi vásárlók is.

rocaf_f-16.jpg

Köztük van Tajvan is, aki reméli, hogy a 12 éve húzódó F-16-beszerzési program végre valahára pozitív fordulatot vesz, és az USA kongresszusa engedélyezi 66 darab modern F-16C/D Block 50/52+ eladását számukra. Az újonnan beszerezni kívánt gépekkel a 34 éve szolgálatban álló F-5-ösöket kívánják leváltani, valamint az 1992-ben vásárolt 150 darab A és B verziójú öregedő Fighting Falconokat kívánják kiegészíteni.

rocaf-f-16a.jpg

A majdnem 5 milliárd dollárt elérő összegű vásárlási szándék hallatára több Fehér Ház-beli képviselő is felszólalt, és a típust gyártó Lockheed Martin emberei is mozgolódni kezdtek, el kívánván érni, hogy a kongresszus teljesen oldja fel az 1979 óta Tajvan ellen fennálló embargót.

Nemrégiben sikerült is harci helikoptereket, valamint pótalkatrészeket vásárolniuk, remélik, hogy továbbra is legalább ennyire engedékeny lesz az amerikai kormány.