|

Lassan elkészül a NATO első C-17-ese

Fontos mérföldkőhöz érkezett a NATO és az Európai Unió által közösen megrendelt stratégiai szállítórepülőgépek gyártása.


A 12 nemzet által közösen finanszírozott program keretében 3 darab Boeing C-17 Globemaster III érkezik Magyarországra, hiszen a NATO Pápát választotta bázisrepülőtérnek.

c-17_szerel.jpg
Dr. Szekeres Imre az ünnepély keretében C-17-est szerelt a Boeing kaliforniai gyárában

A Long Beach-i gyárban (Kalifornia) tegnap a törzs darabjait és a szárnyakat illesztették össze, így mostmár kezd hasonlítani egy születő Globemaster-höz. A ceremóniára meghívták a NATO fontosabb képviselőit, valamint Magyarország védelmi miniszterét, Dr. Szekeres Imre honvédelmi minisztert is, hiszen a gépek magyar nemzeti színű ékfelségjel alatt fognak repülni.

c-17_naplemente_kicsi.jpg
Egy C-17-es a naplementében (Nagyítható)

Az előzetes tervek szerint a gép júniusban fogja végrehajtani a berepülési programot, majd júliusban érkezik Pápára.
„A magyar bázison él és dolgozik már mintegy hetvenfős személyzet, ez a szám hétről hétre nő.”- nyilatkozta John Zazworsky ezredes, a pápai HAW (Heavy Airlift Wing – nehéz szállítórepülőgép ezred) parancsnoka. „Pilótáink és rakodómestereink jelenleg továbbképzésen vesznek kész és nyárra mindenki kész lesz az utazásra.”

CC-17_kicsi.jpg
Egy CC-177-es (a C-17 kanadai elnevezése) törzse csillan meg a napfényben (Nagyítható)

Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter elmondta, Magyarország rengeteget spórolt azzal, hogy ezt a megoldást választotta.
„Kiszámoltuk, hogy mibe került volna, ha magunk oldjuk meg a szállítást nagy távolságokra, tizennégyszer ennyibe.”