megírtuk, hogy egy év kihagyás után idén ismét megrendezésre kerül Alaszkai partjai mentén az Ice Exercise 2009, röviden ICEX 2009, melyben elsősorban 2 Los-Angeles-osztályú, nukleáris meghajtású vadász tengeralattjáró vesz részt.">
|

Az amerikaiak után szimatol majd az orosz Csendes-óceáni Flotta

Nemrégiben megírtuk, hogy egy év kihagyás után idén ismét megrendezésre kerül Alaszkai partjai mentén az Ice Exercise 2009, röviden ICEX 2009, melyben elsősorban 2 Los-Angeles-osztályú, nukleáris meghajtású vadász tengeralattjáró vesz részt.

A Helena (SSN 725) és az Annapolis (SSN 760) már úton van Alaszka északi partvonala felé, de a 2 hetesre tervezett gyakorlat majd csak a hónap közepe tájékán veszi kezdetét. Az oroszok mindenesetre a közelben lesznek és mindent tudni akarnak.

„Mindennemű, külföldi tengeralattjárók által végrehajtott akciók Oroszország tengeri határvonalának közelében fokozott vizsgálatot követel meg részünkről, különösen az előző gyakorlat során, az azon résztvevő brit tengeralattjáró balesetének fényében.” – nyilatkozta az orosz flotta egy illetékese.

Elmondása szerint a Csendes-óceáni Flotta Kamcsatkába telepített teljes felderítő képességét igénybe fogják venni az amerikai gyakorlat nyomon követése során.

arcticAcula.jpg
Orosz Akula északi vizeken

„Elsődleges célunk nemzeti vizeink monitorozása annak érdekében, hogy megelőzzük Oroszország tengeri határvonalának megsértését.”

Az Arktisz a globális felmelegedés következtében zsugorodó jégsapka illetve a relatíve könnyen kitermelhető kőolaj és földgázlelőhelyek csökkenése és kimerülése végett egyre fontosabbá válik. Vélhetően hatalmas fosszilis energiahordozók lelőhelye a térség, mely a jégpáncél zsugorodása végett egyre könnyebben elérhető. Ráadásul az Arktiszt nem védi olyan nemzetközi egyezmény, mint az Antarktiszt.

Arktisz.jpgAz arktiszi jégpáncél minimális méretének változásai

A politikai és diplomáciai csatározás a kitermelési jogokért már elkezdődött és bizonyosan csak fokozódni fog a későbbiekben. Oroszország úgy tekint a területre, mely a 21. században az ország energiabázisát szolgáltatja.

Az egész persze vélhetően legalább részben arra megy ki, hogy a fentiek fényében az oroszok szeretnék pontosan tudni, hogy amerikai barátaik az ICEX célkitűzései (sarki környezetben történő navigáció gyakorlása) mellett esetleg egyéb feladatokat is végrehajtanak-e a gyakorlat ideje alatt.