nemrég már írtunk a válságban lévő összeurópai fejlesztésű taktikai szállítórepülőgép, az Airbus A400M munkálatai nem a tervezett ütemben folynak, így a nem számított késés miatt létrejött szállítókapacitás-hiányt a brit kormánynak valamiképpen kezelni kell.">
|

Brit megoldás az A400M késésére

Mint arról nemrég már írtunk a válságban lévő összeurópai fejlesztésű taktikai szállítórepülőgép, az Airbus A400M munkálatai nem a tervezett ütemben folynak, így a nem számított késés miatt létrejött szállítókapacitás-hiányt a brit kormánynak valamiképpen kezelni kell. Korábban volt róla szó. hogy a régi, C-130K típusú gépek közül a jobb bőrben lévő madarak még szolgálataban maradnak a Királyi Légierőben egy elégséges modernizálás után, illetve az is felmerült, hogy további C-17-eseket rendelnek a meglévő 6 darab mellé.

C-130-J-200818-02.jpg
Ilyen (por)vihart kavar az A400M késése is

A múlt héten felmerült, hogy egy másik megoldással oldják meg a problémát, és vadonatúj C-130J szállítógépeket lízingelnek az európai gép megérkezéséig. A brit kormány legalább 5 darab kölcsönzését tervezi, ezeket 2012-ig használná Nagy-Britannia a jelen állás szerint.

A RAF korábban már rendelt 25 darabot a legmodernebb Herculesből, melyek szállítása ’99-ben már megkezdődött, így logisztikailag is érthető lenne a típus pár további példányának bérlése.
Amennyiben ezt az utat választják, akkor még az idén meg kellene egyezniük a részletekben a gyártóval, valamint a szerződés aláírására is sort kellene keríteni 2009 folyamán.