|

Irán: a cionista rezsim rakétáink hatótávolságában

Irán a minap ismét figyelmeztetést küldött Izraelnek, hogy rakétáik által lefedett zónában vannak és egy támadás esetén nem fognak tökölni az ellencsapással.

„Az iszlamista köztársaság több mint 2 000 km hatótávolságú rakétákkal rendelkezik … így a teljes cionista rezsim, beleértve a nukleáris létesítményeit rakétáink hatótávolságán belül van” – nyilatkozta a Forradalmi Gárda vezetője, Mohammad Ali Jafari.

Mint közismert jó ideje folyik arról a találgatás, hogy vajon Izrael megtámadja-e az iráni nukleáris létesítményeket, mint tette azt anno Irak esetében. Jafari újfent megerősítette, hogy bár az ország katonai doktrínája defenzív, agresszió esetén Irán gyorsan megtorló csapást tud mérni:

„Rendszerünk doktrínája defenzív, de az ellenség bárminemű akciója esetén, beleértve a cionista rezsimet, azonnal ellencsapást tudunk mérni.”

Izrael egyik jelentős nukleáris létesítménye a Dimona közelében fekvő Negev Nukleáris Kutató Intézet. Az annak idején (1958) francia segítséggel nagy titoktartás közepette felhúzott reaktor és kiegészítő létesítmény igen-igen nagy valószínűséggel az izraeli nukleáris arzenál előállításának helyszíne volt.

A dimonai raktor műholdfelvétele
A dimonai reaktor műholdfelvétele (Nagyítható)

Mint ismert, Izrael azt a politikát folytatja, miszerint nem is utasítja el, de nem is erősíti meg, hogy nukleáris fegyverekkel rendelkezik. A széleskörűen elfogadott álláspont szerint egyébként nagyjából 200, különféle nukleáris robbanótöltettel rendelkezhet a zsidó állam. A Negev sivatagban található létesítmény minden bizonnyal kiemelt célpont Irán szemében.

Ugyanakkor az iszlám állam hatékony csapásmérő képességét – főleg a Shahab-3 ballisztikus rakéta kétséges pontossága miatt – megkérdőjelezik a védelmi elemzők.

Az észak-koreai Rodong-1-el néminemű rokonságot mutató Shahab-3 aktuális változatainak hatótávolsága elérheti a 2 000 kilométert. Az 1998-2003 között tesztfázisban lévő közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta 2003-ban állt hadrendbe.

A rakétafúvókák segítségével menet közbeni pályakorrekciókra, manőverekre van lehetőség, akár a terminális szakaszban is, mely fokozza a rakéta esélyeit a rakétavédelmi rendszerekkel szemben, mint például az izraeli Arrow-2.

Ugyan a korai változat óta a rakéta pontossága minden bizonnyal javult, megbízhatónak tekinthető információk nem ismertek ez ügyben, ezáltal az sem dönthető el biztosan, a rakéta mennyire használható precíziós csapásmérésre. Egyes becslések 30-50 méteres, vagy jobb CEP (körkörös szórás) értéket jelölnek meg.


Egy Shahab-3B indítása