|

Több Raptort, elnök úr!

Az Egyesült Államok Kongresszusa közel kétszáz tagja látta el aláírásával azt az ország újdonsült elnökének intézett levelet, melyben Barack Obamától több F-22 Raptort kérnek. Mint ismeretes, az említett típusból mindössze 183 áll szolgálatba, ami nem mutatkozik elegendőnek a potenciális fenyegetések leküzdésére, áll többek közt a levélben felsorolt érvek közt.


Emellett felhívták az elnök figyelmét arra is, hogy “számos” ország kezdett bele ötödik generációs vadászgép fejlesztésébe, így ezek a gépek mind a Raptor potenciális ellenfeleivé válhatnak. Az érvek közt szerepel még több fejlett orosz föld-levegő kategóriájú fegyverrendszer is, amelyek szerintük egy lopakodóra kisebb fenyegetést jelentenek mint egy hagyományos gépre.

Raptorok az éjszakában
Fény az alagút végén, vagy a gyártósor “szupernovája”?

És ha a katonai érvek nem lennének elegendőek, felvázolták a Raptor gyártósora bezárásával bekövetkező elbocsájtásokat. Számításaik szerint magán a programon huszonötezer amerikai dolgozó és több mint ezer cég dolgozik, emellett több mint hetvenezer dolgozót közvetve érintene a leállás.

F-22-084901.jpg
Elegendő lesz-e a 183 Raptor?

Mint ismeretes, az USA-ban heves viták folynak a rendszeresítendő Raptorok száma körül. Egyelőre a több F-22-est szorgalmazók állnak vesztésre, ugyanis az elmúlt néhány évben folyamatosan csökkent a tervezett végleges darabszám. A mostani levél pedig lehet, hogy az utolsó próbálkozás a Raptor gyártósora megmentésére, hiszen amennyiben Barack Obama március elsejéig nem rendeli el a gyártás folytatását, a gyártósor le fog állni.