|

Egy korszak vége: Bush után jön Ford

Nem, nem beszélünk zöldségeket… egyáltalán ki mondta, hogy az amerikai elnökökről beszélünk? :) Január 10-én a szokásos ünnepélyes keretek között egy újabb hadihajó állt hadrendbe a U.S. Navy kötelékében. Méghozzá nem más, mint a 10. és egyben utolsó Nimitz-osztályú szuperhordozó, a CVN 77. A következő ilyen ceremónia 2015 magasságában várható, ott azonban már egy számos komoly újítást felmutató, új hajóosztály névadó egysége, a Gerald R. Ford (CVN 78) áll majd a középpontban. No de kanyarodjunk még vissza egy kicsit Bush-ékhoz…

Mielőtt valaki benézné, az öreg Bush-ról van szó természetesen. Az USA 41. elnökéről elnevezett repülőgép-hordozó mai ceremóniáján természetesen az idősebb Bush is képviseltette magát, ahogy a hajó eddigi történetének több állomásnál is (Például a hajó megkeresztelése, vagy a gőzkatapultok első tesztje.). Igazából már január 8-án is tett egy látogatást a hajón.

George és Barbara Bush
George és Barbara Bush a január 8-i látogatás alkalmával (Nagyítható)

Saját bevallása szerint ez régi emlékeket hozott elő, ami nem csoda, hiszen a 2. Világháború alatt haditengerészeti pilótaként szolgált a USS San Jacinto (CVL-30) fedélzetén, mint a U.S. Navy legfiatalabb pilótája. Ezen vonalon elkalandozva megemlíthetjük, hogy a CVN 77 a Navy második repülőgép-hordozója, melyet egy tengerészeti pilóta után neveztek el – az első az Egyesült Államok első védelmi miniszteréről, James Vincent Forrestal-ról elnevezett USS Forrestal volt. Továbbá a második, melyet egy még elő elnökről neveztek el – CVN 76 USS Ronald Reagan. Ennek érdekessége, hogy ugyanolyan sorrendben követik egymást, mint tették azt a fehér Ház élén. Szomorú különbség, hogy míg Bush remek egészségnek örvend, Reagan betegsége (Alzheimer kór) miatt már sem a hajó keresztelőjén, sem pedig a hadrendbe állítási ceremóniáján nem tudott részt venni. No de vissza Bush csütörtöki látogatáshoz!

Első állomásként a tiszteletére berendezett szoba szolgált, ahol a hajó makettje mellett az igazi érdekességek azon interaktív térképek, melyek az idősebb Bush pilóta, majd későbbi pályafutásának lényeges helyszíneit jelölik, illetve azon életnagyságú bronzszobor, mely Őt ábrázolja fiatal tengerészeti pilóta korából, hajózó öltözetben.

„A San Jacinto-n nem volt ilyen szobám” – viccelődött a 84 éves egykori elnök. „Szerencsés voltam, hogy egyáltalán volt szobám”.

Bush a Pearl Harbort ért támadás után határozta el, hogy tanulmányainak megkezdését a Yale-en egy időre félreteszi és tengerészeti pilóta lesz. Ezt 18 évesen érte el, mellyel akkor a legfiatalabbnak számított: 1943 nyarán került a tartalékos állományba a texasi Corpus Christiben. 1943 ősze pedig már a USS San Jacinto fedélzetén a Torpedo Squadron (VT-51) pilótájaként találja.

A USS San Jacinto
A USS San Jacinto az USA keleti partjainál 1944 januárjában (Nagyítható)

1944 szeptember 2-án a Chichi-jima sziget elleni támadás során heves légvédelmi tűzbe keveredtek, amiben Grumman TBM Avenger gépe találatot kapott. A bombavetést ennek ellenére még sikerült végrehajtaniuk, majd a szigettől jó pár mérföldre eltávolodniuk a ugrás előtt. A gép három fős legénységéből ketten hagyták el a gépet, azonban csak Bush ejtőernyője nyílott ki. Pár óra múlva mentette ki a a USS Finback tengeralattjáró, miközben amerikai vadászok biztosították a helyszínt.

Bush kimentésének pillanatai
Bush kimentésének pillanatai

Az elkövetkező hónapot a tengeralattjárón töltötte további pilóták kimentéseben segédkezve. Bush egy Distinguished Flying Cross-szal és 3 Air Medal-lal fejezte be a háborút.

A látogatás során adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen masszív, nukleáris meghajtású hadihajó viseli a nevét. „Hihetetlen technológia, annyira más, mint amin sok-sok évvel ezelőtt szolgáltam” – tette hozzá.

Az interjúban még megemlítette, hogy ugyan sok hibát követett el elnökként, de úgy érzi, jobb elnök volt azáltal, hogy a haditengerészetnél szolgált. „Becsülöd azokat az embereket, akiket veszélybe küldesz. Jobban becsülöd őket. … realizálta bennem, hogy a csata kemény dolog. … Mindig is úgy éreztem, hogy egy elnöknek messze az a legnehezebb döntése, mikor mások fiait, lányait a veszélybe kell küldenie.”

Az idős Bush egyébként pénteken sem tudta megállni, hogy ki ne menjen megszemlélni a hajót. „Nagyon büszke vagyok a hajón lévő srácokra” – mondta.

A CVN-77 ünnepélyes hadrendbe állítása
Ez pedig már szombat, a hajó ünnepélyes hadrendbe állításának egyik pillanata (Nagyítható)

Ugyan azt írtuk, hogy a Ford-osztály számos komoly újítást hoz, ez nem azt jelenti, hogy a CVN 77 George H. W. Bush teljesen megegyezik a CVN 68 USS Nimitz-cel, vagy akár a CVN 76 USS Ronald Reagan-nel. Egyáltalán nem, hiszen bár az alapvető design persze változatlan maradt, azért változások, modernizálások bőven történtek a Nimitz-osztályú hordozók építési ciklusa alatt. Csak a Reagan-nel összevetve több mint 40 rendszer lett modernizálva, cserélve, bővítve. Elsősorban az elektronikai rendszerek terén tapasztalható ez, de ide sorolhatjuk a szintén módosított felépítményt az új antenna elrendezéssel és a jobb kilátást biztosító hidakkal.

A USS CVN 77 Bush gerincét 2003-ban fektették le, és 2008 végén adta át a Northrop Grumman – ezzel a Bush lett a leghosszabb ideig épített Nimitz. A teljes költség 6,2 milliárd dollár körülire tehető. Kollégáihoz hasonlóan a CVN 77-re is 50 éves szolgálat vár, ami egyben azt is jelenti, hogy nyugdíjazásakor a Nimitz-osztály közel 90 éves pályafutással a háta mögött búcsúzhat majd végleg a haditengerészettől: a USS Nimitz építése 1968-ben vette kezdetét és 1975-től szolgálja a nemzetet.

A CVN 77-re hamarosan tengeri tesztek várnak, első útja 2010-ben várható.

3 hozzászólás “Egy korszak vége: Bush után jön Ford”