|

NH90-es kávédarálók 600 millióért a francia hadseregnek

Hervé Morin francia védelmi miniszter január 8-ai bejelentése szerint újabb 22 NH90 helikoptert vettek a francia hadsereg számára.

A mintegy 600 millió Eurós üzlet már december 23-án megköttetett a francia kormány és az NH Industries (Eurocopter, AugustaWestland, Stork Fokker) között, azonban csak most került bejelentésre. Ezzel a megrendeléssel immáron 34 NH90-re bővült a 2007-ben eredetileg még csak 12 gépre szóló francia rendelés. Ebbe a számba természetesen csak a taktikai szállítóváltozat, a TTH (Tactical Transport Helicopter) számít bele.

Svéd NH90
Az egyik svéd NH90-es. (Nagyítható)

A komplexebb NFH változatból (NATO Frigate Helicopter) még 2000-ben rendeltek 27-ret a haditengerészet számára. Azaz ezt is beszámítva az Eurocopter már 61 gépet szállít majd a franciáknak.

Az NH90 egy közepes méretű kétturbinás, fly-by wire rendszerű általános feladatkörű helikopter. A minden időjárási körülmények között bevethető gépből két változat létezik:

  • NFH: NATO Frigate Helicopter a haditengerészeti feladatkörökre. Konkrétan elsősorban tengeralattjárók és felszíni egységek elleni hadviselésre
  • TTH: Taktikai Transport Helicopter csapat és egyéb szállítási feladatkörre. Mentőhelikopterré is gyorsan átalakítható, ilyenkor az amúgy 20 fő vagy 2 500 kg szállítására képes helikopter 12 hordágyat tud magával vinni.

A típus egy nagyjából 2 éves csúszásba keveredett a típusváltozatok körüli jóváhagyási procedúrák miatt, így az első helikopter átadása csak 2006-ban történhetett meg. A gépet a németek kapták meg elsőként. 2007-ben megkezdődött az első NFH változatok szállítása a francia és olasz haditengerészetek számára is.

Beluga nyel el egy NH90-est
Az első sorozatban gyártott NH90-est nyeli el egy Beluga a 2004-es berlini repnap után. itt mutatkozott be a publikum előtt a típus. (Nagyítható)

A jelenlegi francia rendeléssel ezidáig 529 gépre van szerződése a konzorciumnak, melyből ezidáig 25 gép került átadásra, további 50 pedig gyártás alatt áll. A franciák első TTH változatú gépei várhatóan 2011-ben érkezhetnek meg.

4 hozzászólás “NH90-es kávédarálók 600 millióért a francia hadseregnek”