|

Idén 136 milliárdba kerülhet a terrorizmus elleni háború

A leköszönő Bush-adminisztráció védelmi minisztere, Robert Gates – aki egyébként egy ideig biztos, hogy az Obama-adminisztráció alatt is ezen szerepkört gyakorolja majd – úgy nyilatkozott, hogy becslései szerint idén mintegy 136 milliárd Dollárt emészt majd fel az iraki és afganisztáni háború.

Gates mindezt arra alapozta, hogy eddig mennyi zöldhasút tapsoltak el erre a célra a tavaly október 1-vel megkezdődött 2009-es gazdasági évben. A törvényhozóknak az óév utolsó napján címzett levelében arra mutatott rá, hogy várhatóan 70 milliárddal meg kell majd fejelni a tavaly elfogadott 66 milliárdot, ha a költségek az eddigi ütemben emésztik fel a rendelkezésre álló összeget.

„Ez az én személyes becslésem és nem tükrözi sem a Bush, sem az Obama-adminisztráció véleményét.” – nyilatkozta a védelmi miniszter.

Robert Gates Irakban
Nézze főnök, itt egy lista, mi minden kéne.

Ugyanakkor hivatalos költségvetési kérelem a háborús kiadások fedezésére majd csak az Obama-adminisztráció általi jóváhagyás után történhet meg.

A Képviselőház és a Szenátus háborút felügyelő tagjainak címzett levélben felhívja a figyelmet, hogy az Obamáék várhatóan egy új szemlélettel fognak tekinteni ezen ügyekre és egy naprakészebb és hivatalos javaslattal állnak majd elő az idei éve elején. Ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy becslése nem foglalja magában az afganisztáni hadműveletek javasolt fokozását.

A Kongresszus 2008 folyamán nagyjából 188 milliárd Dollárt biztosított a terrorizmus elleni globális harchoz. Obama kampányának viszont egyik eleme a hadi kiadások csökkentése volt, így ebben vélhetően változás fog bekövetkezni.

Obama
Fékezzünk egy kicsit srácok

A Kongresszusi Kutatószolgálat (Congressional Research Service) adatai szerint 2001. szeptember 11. óta 864 milliárdba került a Bush-ék által a terrorizmus ellen meghirdetett globális kereszteshadjárat. Ebben a katonai hadműveletek mellett olyan kiadások vannak benne, mint a bázisok biztonságával, újjáépítéssel, vagy a nagykövetségekkel kapcsolatos összegek. De ezen árcédulához hozzájárultak segélyek és természetesen a veteránok egészségügyi ellátásával kapcsolatos kiadások is.