|

3 nap alatt 27 kalóz került francia kézre

A Szomália partjai mentén járőröző, immáron igazán nemzetközi „hajóhad” ide-oda a kalózok egyelőre még nyeregben érzik magukat és folytatják portyáikat. Január 1-én és 4-én azonban három támadásuk is kudarcba fulladt és egy kisebb csapatnyi, konkrétan 27 tengeri haramia nézhetett szembe azzal a ténnyel, hogy a hadihajók nem kiránduláson vannak a térségben. Mindhárom sikert a franciák könyvelhették el.

A támadásokra a Ádeni-öböl vizén került sor. Az idei év első napjának reggelén a jemeni partok közelében őrjáratozó Premier-Maître L’Her (F792) egy panamai teherhajótól, a S. Vénus-tól kapott segélykérő hívást. A hajó legénysége 2 motorcsónak közeledtét jelezte. A D’Estienne d’Orves-osztályú fregatt kommandósai időben érkeztek a helyszínre, ahol a két csónakból 8 kalózt sikerült összefogniuk. A motorcsónakokból 6 db AK-47, 1 RPG, lőszer és egy GPS vevő került elő.

A január 1-i rajtaütés
A január elsejei adag

A vasárnap még mozgalmasabb volt, igaz akkor épp egy másik francia hadihajónak. A jemeni Al Mukalllah-tól délnyugatra őrjáratozó Georges Leygues-osztályú romboló, a Jean de Vienne (D643) először a horvát teherhajó, a Donat segélykérését fogta. Igen rövid időn belül rotorlapátok kavarták a levegőt a hadihajó fedélzetén, jelezvén, hogy helikoptere útnak indult a Donat ismert pozíciója felé. A helikopter megjelenésére a kalózok menekülőre fogták a dolgot, ám nem menekülhettek, a helikopter követte őket, míg a romboló elég közel ért a helyszínhez, hogy útnak indíthassa a kommandósokat. Utóbbiak elfogták a két támadó csónakot, összesen 10 kalózzal gyarapítva az idei listát. Ezúttal is előkerült néhány kisebb-nagyobb mordály mintegy 1 000 liter gázolaj társaságában.

Vasárnapi csoport #1
A vasárnapi csoport #1

Miközben a horvát hajó támadói savanyú arccal vették tudomásul a helyzet ilyetén alakulását, addig befutott egy újabb segélykérés. Ezúttal a panamai Vulturnus-on volt a sor. A francia helikopter ezúttal is tervük megváltoztatására ösztökélte a kalózokat, akiket végül egy spanyol tengeri járőrgép követett nyomon, míg a francia romboló a közelükbe ért. Újabb 9 kalóz.

Háttérben az átmeneti szállás
Háttérben az átmeneti szállás

A január 1-én elfogott bandát a franciák már átadták a putlandi (Szomália) hatóságoknak, és ugyanez a sor vár a vasárnap elfogott „úriemberekre” is.