|

Bulava teszt 2 napon belül

Még a hónap elején írtuk, hogy a november 28-i teszt után az oroszok az idei évre még egy Bulava tesztet passzíroztak be. Akkor még nem mondtak konkrét időpontot. December 22-én mondtak: 2 napon belül.

Visszatérő olvasóink tudják, hogy a Bulava igencsak reflektorfényben volt az idei év utolsó felében. Például voltak pletykák, hogy a jövőre rendszeresítendő SLBM sikeresnek kikiáltott szeptemberi tesztje mégse volt annyira sikeres, rontva az egyelőre (ne felejtsük új fejlesztésű rakéta) amúgy sem tökéletes statisztikákat és hogy a november 26-i teszt éppen emiatt lett ütemezve. Aztán az egyébként elvileg teljes siker novemberi teszt után három nappal jelezve lett a mostani indítás is.

Feltételezzük, nem lepünk meg senkit sem azzal, ha közöljük, hogy ezt a Bulavát is az Északi Flotta állományába tartozó Project 941/Akula-osztályú (Vagy NATO-san Typhoon) Dimitrij Donszkoj fogja indítani. Ugyanakkor megemlítendő, hogy a sajtónyilatkozat kitért arra, hogy a 2009-es rendszeresítés előtt jövőre még további 3-4 kilövést terveznek, amikben már a Bulava leendő hordozóplatformjának, a Borej-osztálynak első, egyelőre még a tengeri próbáinak megkezdésére váró egysége, a Yury Dolgoruky is részt vesz. Ez mondjuk teljesen érthető…

Mind a Bulava, mind pedig a 4. generációs rakétahordozó osztály első egységének hadrendbe állítása 2009-ben esedékes.