|

A pilóta beavatkozása nélkül szállt le az F-16-os

Érdekes esemény szemtanúi lehettek az Edwards AFB berepülőpilóta-iskolájában tartózkodók a napokban. Ugyanis a bázis betonjára december 9-én sikeresen landolt egy F-16 Fighting Falcon. Hogy ebben mi az érdekes? Hát az, hogy a leszállást nem a gépben ülő pilóta irányította…

Nem kell megijedni, nem történt katasztrófa, sőt! Az esemény történelminek mondható, ugyanis ez volt az első eset, hogy egy Vadászsólyom automatikus leszálló rendszerrel ért földet. A Lockheed Martin által kifejlesztett rendszer első éles „bevetése” tehát sikerrel zárult.

„A teszt sikeresen bebizonyította, hogy készen állunk a technológia átültetésére egy UCAV gépre is!” mondta Frank Cappuccio, a Lockheed alelnöke. „Ez a rendszer az út a jövő felé, ahol már a pilóta nélküli légi járművek is képesek lesznek az „igazi” harci gépekkel szembeni küzdelemre, az automatikus önirányításra.” tette hozzá Cappuccio.

hr_nf-16_aim.jpg
Történelmi pillanat: landol a VISTA/NF-16!


A teszt során a gépben helyet foglalt egy „emberi” pilóta is, a biztonság kedvéért. Azonban nem az övé volt a fő szerep, hanem a számítógépé. A rendszer bekapcsolása után a repülést és a leszállást is elektronika irányította.

A Lockheed által írt algoritmus alapján működő rendszer a légi irányítás jelei alapján repül, elkerülve az esetleges baleseteket. A direkt az F-16 repülési paramétereire koncentráló berendezés pontosan képes irányítani a gépet. A leszállás után egészen a hangárig vezeti a Falcont, majd ott átadja helyét a földi személyzetnek.

Az F-16 és az automatikus leszállórendszer párosításával létrejött gépet VISTA/NF-16 Block 30 néven emlegették. A gépet a #86-0048 szériaszámú példány átalakításával hozták létre. A VISTA mozaikszó a Variable Stability In-flight Simulator Test Aircraft – kb. változó stabilitású tesztrepülőgépet takarja.

Eme program ismét egy üzenet a világ számára, hogy előbb vagy utóbb, de eljön majd az az idő, mikor a katonai repülőgépek már nem ember által irányítottak lesznek, hanem egy számítógép fog dolgozni bennük. Reméljük,ez inkább utóbb fog bekövetkezni, mint előbb…