|

A pilóta beavatkozása nélkül szállt le az F-16-os

Érdekes esemény szemtanúi lehettek az Edwards AFB berepülőpilóta-iskolájában tartózkodók a napokban. Ugyanis a bázis betonjára december 9-én sikeresen landolt egy F-16 Fighting Falcon. Hogy ebben mi az érdekes? Hát az, hogy a leszállást nem a gépben ülő pilóta irányította…

Nem kell megijedni, nem történt katasztrófa, sőt! Az esemény történelminek mondható, ugyanis ez volt az első eset, hogy egy Vadászsólyom automatikus leszálló rendszerrel ért földet. A Lockheed Martin által kifejlesztett rendszer első éles „bevetése” tehát sikerrel zárult.

„A teszt sikeresen bebizonyította, hogy készen állunk a technológia átültetésére egy UCAV gépre is!” mondta Frank Cappuccio, a Lockheed alelnöke. „Ez a rendszer az út a jövő felé, ahol már a pilóta nélküli légi járművek is képesek lesznek az „igazi” harci gépekkel szembeni küzdelemre, az automatikus önirányításra.” tette hozzá Cappuccio.

hr_nf-16_aim.jpg
Történelmi pillanat: landol a VISTA/NF-16!


A teszt során a gépben helyet foglalt egy „emberi” pilóta is, a biztonság kedvéért. Azonban nem az övé volt a fő szerep, hanem a számítógépé. A rendszer bekapcsolása után a repülést és a leszállást is elektronika irányította.

A Lockheed által írt algoritmus alapján működő rendszer a légi irányítás jelei alapján repül, elkerülve az esetleges baleseteket. A direkt az F-16 repülési paramétereire koncentráló berendezés pontosan képes irányítani a gépet. A leszállás után egészen a hangárig vezeti a Falcont, majd ott átadja helyét a földi személyzetnek.

Az F-16 és az automatikus leszállórendszer párosításával létrejött gépet VISTA/NF-16 Block 30 néven emlegették. A gépet a #86-0048 szériaszámú példány átalakításával hozták létre. A VISTA mozaikszó a Variable Stability In-flight Simulator Test Aircraft – kb. változó stabilitású tesztrepülőgépet takarja.

Eme program ismét egy üzenet a világ számára, hogy előbb vagy utóbb, de eljön majd az az idő, mikor a katonai repülőgépek már nem ember által irányítottak lesznek, hanem egy számítógép fog dolgozni bennük. Reméljük,ez inkább utóbb fog bekövetkezni, mint előbb…

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.