|

Támad a kanadai ciklon!

A Sikorsky helikoptergyártó vállalat bejelentette, hogy szombaton, azaz november 15-én elvégezte első felszállását a Kanadai Légierő által rendelt CH-148 Cyclone helikopter első példánya.

A repülésre a cég floridai telephelyén került sor. A pilótafülkében Sikorsky két tesztpilótája, John Armbrust és Rick Becker ültek. A helikopter 30 percig tartózkodott a levegőben. A pilóták először lebegésbe vitték a gépet, majd lassan manőverezni kezdtek, próbálgatták a gép tulajdonságait. Majd kicsit gyorsítottak, és néhány manőver után letették a Cyclone-t.

A helikopter berepülési programja a cég tervei szerint mostantól felgyorsul, egyre több tesztet végeznek majd. Reményeik szerint nem kell már sokat várni a sorozatgyártásra sem, és semmi probléma nem akad a típussal.

mp_ch_124_aim.jpg
Ami van: CH-124 Sea King, kanadai színekben


A CH-148 Cyclone a Sikorsky S-92 kanadai megnevezése(Kanadában minden külföldről beszerzett típusnak helyi jelzést adnak). A Kanadai Légierő 28 példányt rendelt az öregedő Sea King(ott:CH-124) flottája lecserélésére, melyek a tengeri mentőfeladatokat látják el.

„Az a tervünk, hogy a CH-148 a lehető legkifinomultabb és legmegbízhatóbb tengeri helikopter legyen!” -nyilatkozta Dan Hunter, a program menedzsere. „A mai sikeres első repülés egy hatalmas mérföldkő a fejlesztésben, a típus végre belépett a berepülési fázisba!. Elégedettek vagyunk a mai repüléssel, mely a tervek szerint alakult. A helikopter minden olyan manővert tökéletesen végrehajtott, melyet előzetesen elterveztünk. Külön öröm számunkra, hogy az S-92 helikopter végre alkalmazóra talált,ezért próbálunk a lehető legjobban megfelelni az elvárásoknak.”

mp_cyklone_aim.jpg
És ami lesz: CH-148 Cyclone, egy grafikán


A CH-148 valóban jól felszerelt helikopter. A kor elvárásainak megfelelően már a fly-by-wire elektronikus repülésvezérlő rendszer segítségével irányítják, felszerelték 360 fokban látó terepkövető radarral, pilótafülkéjében több korszerű kijelző is található, korszerű barát-idegen azonosítóval, alkalmazható vízfelszíni és felszín alatti hadviseléshez is, továbbá a tengeri mentési feladatokat is maradéktalanul elláthatja.

A berepülés végeztével azonban Kanadában még egy igen szigorú ellenőrzési eljárás is vár rá.

Az S-92 egyik példánya egyébként idén szeptember 18-án hazánkban is járt, ugyanis a gyártó Magyarország számára is el szeretné adni a típust, így az az illetékes személyek előtt demonstrálta képességeit.