|

On firing range 1999

On firing range 1999

1:35

A makett az Academy 1/35-ös makettjéből készült. Már rég akartam készíteni egy roncs diorámát. A választás azért erre a tankra esett, mert keresgélés közben találtam egy nagyon jó képet roncs Shermanról, és mert a kit a koreai háborúból származó tankot mutatja be, és nem akartam koreai diorámát. Ezzel meg is voltak a referenciaanyagok, és kezdődhetett az építés.

Építés

A harckocsi dobozból készült. Az építést a páncéltesttel kezdtem. Mivel a tank egy lőtéri célpontot ábrázol, ezért nem volt szükség túl sok alkatrészre. Ebből kifolyólag az alkatrészek ragasztása meg is volt egy délután alatt. A lövegcsövet, a parancsnok búvónyílásának ajtaját, a görgőket, lánctalpat és még sok apróságot mellőztem. A vezető és a lövész ajtaját kinyitva készítettem el. A toronyra elég sok dolgot tettem fel, a páncéltestre viszont annál kevesebbet (függesztési pontok, a jobb első lámpa védőkeretét, motorborító fedelek).

01.jpg

Festés

Mivel ez az első roncs makettem, a festés terén nem voltak nagy tapasztalataim (ez meg is látszik). A következőképpen készítettem:
1. alapozásnak csokibarnát használtam pisztollyal fújva
2. A következő réteg Model master 1736E rozsdabarna szárazecsetelve. Ez az egész makett felületére került olyan mértékben, hogy alig látszott ki alóla az alapszín. Ezt a műveletet elvégeztem a tank belsején is, de a következőket már nem.
3. Ezután 3 rétegben egyre sötétítve az előbb említett rozsdabarnát szárazecseteltem, az eső lefolyásának megfelelően mozgatva az ecsetet, ahol pedig megáll a víz ott szurkáló mozdulatokkal. (pl.: a vízszintes részek).
4. végül egy réteg Revell matt lakkot (2) fújtam rá.
5. Matrica nem került rá

02.jpg

Az alap

A keret parketta szegélylécből készült, a végei 45 fokban levágva, és az aljára furnérlemez ragasztva (hogy ne folyjon ki belőle a gipsz). Ezután öntöttem bele kb. fél kiló gipszet, majd eligazítottam. A gipszet picit sűrűbbre kevertem, hogy ne simuljon ki teljesen a teteje. Másnap matt lakkal, leszitázott, finom homokot ragasztottam rá, majd hagytam megszáradni. Ezután következett egy réteg Revell sötétszürke (78), (ezt a színt tartottam a legjobbnak a nedves talaj imitálására). A már elkészült talajra ragasztottam hosszúra vágott ecsetszőrt, majd ragasztás után lefújtam Revell páfrányzöld selyemmattal (360).
Ahol a talajra is jutott festék, ott újból festettem, már ecsettel. Már csak a harckocsi hiányzott, azt is feltettem és teljes lett a dioráma. Végül a keret háromszori lefestésével tettem fel a pontot az i-re.

05.jpg

Összességében élmény volt megépíteni az első roncs diorámámat, persze voltak szentségelős pillanatok is az építés egy hónapja alatt.

06.jpg