|

Nagyszabású hadgyakorlat az Alpok napos oldalán

A héten nem mindennapi zaj zavarta meg a szlovéniai Poček lőtérhez közel lakókat. Ugyan a hadsereg különböző alakulatai rendszeresen veszik igénybe a lőteret, az e heti gyakorlat az önálló Szlovénia történelmében a legnagyobb volt.

M-84 és T-55S
A szlovén hadsereg két harckocsitípúsából már csak az M-84-esek vannak aktív szolgálatban (fotó: mors.si)

Mint azt maga a gyakorlat neve (Zmožnosti Slovenske vojske – A szlovén hadsereg képességei) sejteti, egy összhaderőnemi gyakorlatról volt szó, amely három fázist foglalt magában. Az első fázisban bemutatták azokat a stabilizációs és békefenntartó feladatokat, amelyeket a világ külömböző válsággócaiba telepített szlovén katonák végeznek.

PC-9M
Kioldotta gyakorlóbombáit az egyik PC-9M (fotó: mors.si)

A második fázisban külömböző alakulatok éleslövészetére került sor, melynek keretében bemutatták képességeiket többekközt a Pilatus PC-9M felfegyverzett iskolagépek és a hadsereg M-84 (jugoszláv gyártmányú T-72) és T-55S tankjai (az utóbbiból néhányat kizárólag a gyakorlat idejére helyeztek üzembe, ugyanis nem sokkal a nyagyjavítás és képességnövelés után konzerváltak azokat). Természetesen nem maradhatott ki a gyakorlatból a hadsereg legújabb szerzeménye, a hányatott sorsú Patria AMV sem.

PC-9M
Nem irányított rakétákat lő ki egy PC-9M (fotó: mors.si)

A harmadik fázisban pedig a jelenlévők megszemlélhették a hadsereg gépparkját. A gyakorlaton mintegy 600 katona vett részt, emellett jelen volt Danilo Türk köztársasági elnök, a hadsereg főparancsnoka.