|

Szajónara San Diego!

A USS George Washington (CVN-73) már úton van új kikötője, a japán Yokosuka felé. A hajó és legénysége augusztus 21-én intett búcsút San Diego kikötőjének, ahol a tervezettnél kissé hosszabb időt vesztegelt.

<a href="/static/content_images/mp/GW_20080821.jpg" rel="lightbox" title="Letöltés„>Indulóban a GW
Indulóban a USS George Washington (Nagyítható)

Javítások miatt kénytelen volt, hiszen mint tán olvasóink emlékeznek a RIMPAC 2008 hadgyakorlat és a USS Kitty Hawk váltásaként Japán felé tartva, Dél-Amerika csendes-óceáni partjai mentén tűz ütött ki a fedélzeten.

És bár a Washingtonnak e hónapban kellett volna megérkeznie Japánba, ezen dátumot a május 23-i tűzeset szeptember végére tolta. A tűzesetet egyébként emberi mulasztás, egész pontosan dohányzás okozta… David Dykhoff kapitányt azóta felmentették tisztsége alól.

Közben Yokosuka némi aggodalommal várja az első nukleáris meghajtású repülőgép-hordozót, mely a város kikötőjét mondhatja majd otthonának. És ebben a tűzeset mellett vélhetőleg belejátszik az a nem is olyan régi hír, hogy egy amerikai nukleáris meghajtású tengeralattjárón, a USS Houston-on hosszú ideig csöpögött észrevétlenül a hűtőrendszer egyik szelepe, elenyésző mennyiségű radioaktivitást bocsátva ki.