|

Kávédarálóval bővült az Intrepid gyűjteménye

Felújítása végeztével a USS Intrepid egy újabb madárkával kerül visszavontatásra a szintén felújított 86-os mólóhoz (Pier 86). Az új szerzemény nem más, mint a Parti Őrség egyik veteránja, egy 1952-es Sikorsky S-55


Azoknak, akik nem ismerik a hajót, említsük meg, hogy egy Essex-osztályú anyahajóról van szó, mely 1943-1974 között állt szolgálatban. A csendes-óceáni harcokban átvészelt 5 kamikaze támadást 7 bomba és 1 torpedótalálatot. A Mercury és Gemini űrprogram visszatérő kapszulláinak kiemelése mellett részt vett a Vietnámi háborúban is, a szögfedélzetet 1957-es átépítése során kapta meg.

1974-es kivonása után rövid ideig Philadelphiában horgonyzott, majd a lángvágóktól egy ingatlanban utazó new york-i üzletember, bizonyos Zachary Fisher és az Intrepid Múzeum Alapítvány mentette meg. A sokat látott hajó 1982 óta fogadja a látogatókat New York-ban, Intrepid Sea-Air-Space Museum néven. 1986 óta pedig ún. National Historic Landmark, azaz kiemelt fontosságú történelmi elem.

Az idők folyamán számos repülőgép és helikopter került a fedélzetére. Ezek közül számos nem haditengerészeti gép. A kollekcióban van például egy A-12, mely a legendás SR-71 Blackbird elődjének tudható be, de például egy lengyel MiG-21-es megtalálható itt.

USS Intrepid fedélzete
A USS Intrepid fedélzetének hajóorr felöli része.

Az Intrepid illetve az otthonául szolgáló móló 2006 októbere óta áll felújítás alatt. A jelenleg Staten Island-nél horgonyzó anyahajóra szerdán emelték át a majdnemhogy kortárs kávédarálót. Az anno a Parti Őrség keretében belül New York-ban tevékenykedő, majd késöbb Texasban permetező szerepkörben dolgozó helikoptert egy megszűnt repülőmúzeumból szerezték be az Intrepid kollekciójába.

Az Intrepid visszavontatása, újboli megnyitása idén november 8-ára van ütemezve. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezidáig elzárt területek is megnyílnak majd a látogatók elött.