múlt héten bólintott rá a dologra.">
|

Aláírták a rakétavédelmi megállapodást

Augusztus 20-án megkötésre került Varsó és Washington között a rakétavédelmi szerződés. Mint ismeretes Varsó jó másfél év egyezkedés után a múlt héten bólintott rá a dologra.


„Ezen megállapodás segítségünkre lesz a 21. század olyan új fenyegetéseinek elhárításában, mint a nagy hatúsugarú rakéták veszélye Iránhoz és Észak Koreához hasonló országok részéről” – nyilatkozta az amerikai külügyminiszter, Condoleezza Rice nem sokkal a szerződés aláírása elött.

Természetesen az „nem Moszkva ellen irányúl” kategóriájú nyilatkozatok sem maradhattak el. A külügyminiszter asszony sokadszorra szajkózta el, miszerint „A rakétavédelmi rendszer természetesen senki ellen nem irányúl. Saját védelmünk érdekében tesszük ezt.” valamint „Nem Moszkva ellen irányúl” és a Hidegháborúnak vége.

Lech Kaczynski lengyel miniszerelnök így nyilatkozott a rakétavédelmi rendszer tekintetében: „Nem szabad elfelednünk, hogy a nyugati államoknak van egy közös értékrendjük. Ki kell állnunk és megvédelmezni ezen elveket.”

Moszkva persze másképp látja a 26 NATO tagállam által egységesen támogatott kezdeményezést és már számos kellemetlen dolgot helyezett kilátásba a tárgyalások megkezdése óta. A múlt heti hír hallatán például az orosz vezérkar szóvívóje, a légierő helyettes parancsnoka Anatoly Nogovitsyn tábornokon keresztül kertelés nélkül megmondták, hogy Lengyelország 100%-os biztonsággal célpontot csinál magából.

Kaczynski válaszreakciója erre a következő volt tegnap: „Szomszédainknak végre meg kell érteniük, hogy nemzetünk sohasem hátrál meg és nem engedi megfélemlíteni magát.” Moszkva néminemű lenyugtatására egyébként Varsó felajánlotta, a leendő rakétabázis orosz illetékesek általi ellenőrzését.

Varsó a tegnapi tollvonásért cserébe extra védelmi garanciákat és haderejének támogatását kérte cserébe. Ennek részeként Patriot légvédelmi rakétaütegek érkeznek majd az országba, melyet eleinte amerikai személyzet üzemeltet majd, ám a kiképzés haladtával ezek fokozatosan átkerülnek majd lengyel ellenőrzés alá, mely után az országba telepítendő amerikai katonák a rakétabázis kiszolgálásában tevékenykednek majd.


A jövőben a dánhoz hasonlóan a lengyel tájon is megjelennek majd a Patriot ütegek (Nagyítható)

Washington 2011-2013 között tervezi telepíteni a radarrendszert a csehekhez illetve a 10 elfogórakétát lengyel földre. Az építkezések elkezdése elött a cseh és a lengyel parlamentnek még ratifikálkni kell a megkötött szerződéseket.