|

Újabb iráni rakétateszt

Itt az újabb „promóciós anyag” és nem, ezúttal nem ballisztikus rakétáról van szó. Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka nyilatkozata szerint új hajó elleni rakéta került tesztelésre augusztus 4-én.

Mohammad Ali Jafari tábornok állítása szerint az iráni partokat 300 kilométernyire megközelítő ellenséges hajók képtelenek lennének elmenekülni ezen rakéta elől.


A rakétáról a szokott módon természetesen semmit nem lehet tudni, azon morzsákat leszámítva, hogy teljes mértékben hazai fejlesztésről van szó és tudomásuk szerint a felhasznált technológiát még egyik másik nemzet sem alkalmazta ezidáig.

Előkerült a Hormuz-szoros kérdése is. A tábornok megemlítette, hogy országa igen kedvező startégiai helyzetéből és a rendelkezésre álló haditechnikával viszonylag könnyedén tetszőleges ideig blokád alá vehetné a Hormuz-szorost ha úgy adódna. A Hormuz-szoros a Perzsa-öböl bejárata. Ezen keskeny vizi útvonal a Perzsa-öblöt kapcsolja össze az Ománi-öböllel, így Irán kezében valóban komoly adu van, az azonban erősen valószínűtlennek tűnik, hogy egy konfliktus esetén kényük-kedvére valóban tetszőleges ideig tartani tudnák a vélhetően lehengerlő támadásokkal szemben.

A Hormuz-szoros térképe
A Hormuz-szoros. Jól látható Irán stratégiailag tökéletes fekvése.