|

India két vonalon is építi AWACS rendszerét

India várhatóan idén szeptemberben kapja meg első Phalcon rendszerrel szerelt AWACS gépét, ám menetközben saját fejlesztésű rendszerét is hadrendbe kívánja állítani a közeljövőben, két vonalon is építve légtérellenőrző erejét.

Chile-i Condor - Phalcon rendszerrel felszerelt Boeing 707-es

Az izraeli Phalcon rendszer első külföldi megrendelője Chile volt. Náluk Condor név alatt fut a Phalcon rendszerrel felszerelt 707-es | Forrás ,

A Phalcon nevet viselő, az Israeli Aircraft Industries és az Elta Electronics Industries kooperációjában megalkotott, AESA radart használó, rendkívül modern rendszerből 1,1 milliárd Dollár értékben hármat rendelt India 2004-ben. Moszkvától pedig 3 Il-76-os szállítógépet szereztek be hordozóplatformként. Az első gép 2007 novemberében érkezett volna, de technikai problémák miatt ez idén szeptemberre módosult.

Atlant-Soyuz-os Il-76 landolása valahol Irakban

Atlant-Soyuz-os Il-76 landolása valahol Irakban ,

A Phalcon-nal szerelt Il-76-osk mellett saját fejlesztésű, limitáltabb, ámde még így is eredményesen használható légtér ellenőrtő és irányító rendszerüket is hadrendbe kívánják állítani. Ehhez hordozóplatformként a brazil Embraer ERJ 145-öst szemelték ki. A brazilokkal csütörtökön köttetett a 210 millió Dolláros szerződés 3 gépre. Ezen program keretében a jelenlegi tervek szerint az első gép érkezése 2011-ben lesz esedékes.

A DRDO által fejlesztett hazai rendszer a gépek tetejére lesz szerelve, az első tesztek pedig 2012-ben kezdődhetnek. Ilyen szerepkörre egyébként nem csak India választotta ezt a típust. Például a Saab Microwave Systems (egykori Ericsson) Erieye rendszerével szerelve ugyanilyen szerepkörben a brazil légierőben is megtalálható az eredetileg civil típus militarizált változata.

Brazil EMB-145

Brazil EMB-145 Erieye radarral ,

Indiának különösen fontos az AWACS kérdése, hiszen részben földrajzi adottságai miatt a légi telepítésű radarok segítségével a földi radaroknál jóval előbb észlelheti északi szomszédja esetleges támadását. A Phalcon rendszerrel szerel Iljusin-ok például észak-kelet Indiában őrjáratozva már a felszállás pillanatában észlelni képesek Pakisztán északi régióiban felszálló vadászokat. Mindemellett természetesen mindkét AWACS rendszer esetében adott a levegőben lévő gépek célokra irányításának egyszerűsége, gyorsasága.