|

Trükkös túszmentő akció a kolumbiai dzsungelben

A Northrop-Grumman három alkalmazottja, a 2003-ban Kolumbiában tevékenykedő Thomas Howes, Marc Gonsalves és Keith Stansell akkoriban még biztosan nem sejtette, hogy az elkövetkező 5 évet gerillák fogságában tölti majd valahol a dzsungel mélyén.


Tegnap azonban kolumbiai különleges alakulatok katonái sikeres mentőakciójának köszönhetően a francia-kolumbiai politikusnő, egykori kolumbiai elnökjelölt, Ingrid Betancourt és 11 kolumbiai katona- és rendőrtiszt mellett a három szóban forgó amerikai is visszanyerte szabadságát.

A 3 amerikai 2003-ban azután került az Egyesült Államok, az Euópai Unió és Kolumbia által egyaránt terrorista szervezetnek minősített Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) fogságába, miután repülőgépük lezuhant a dzsungelben. A FARC állítása szerint a gépet ők lőtték le, más források technikai hibát állítanak.

Akárhogy is történt a lezuhant gép egyik amerikai utasát és egy kolumbiai katonát a FARC tagjai lelőttek a többi hármat pedig „hadifogoly” címszó alatt magukkal vitték. Bár az amerikai kormány azonnal nagyszabású mentőakcióba kezdett és jelentős pénzösszeget és vízumot ajánlott fel a nyomravezetőknek, illetve hatalmas, 5 milliós ajánlatot tett annak, aki segít elfogni a túszok fogvatartóit. Washinton mindemellett anyagilag is támogatta Bogota legnagyobb szabású offenzíváját a FARC gerillák ellen.

Mindez hiába, menetközben alacsonyabb prioritásúvá degradálódott az ügy, nem folyt nemzetközi kampány a túszok kiszabadításáért, ahogy az a 2002-ben túszul ejtett Betancourt esetében történt. Az amerikaiak elrablásának 5 éves évfordulóján, azaz idén februárban Washington a túszok azonnali szabadon engedését követelte és támogatást biztosított a Kolumbiai kormánynak.

A sikerre vezető Operation Jaque (Sakk Hadművelet) ekkortájt kezdett szerveződni. Az akcióban a kolumbiaiak sikeres beszivárgást hajtottak végre a FARC felső köreibe, így sikerült átverni annak a tábornak a vezetőjét, ahol a foglyokat őrizték.

A Cesar néven ismert gerilla veszte az lett,hogy sikeren csőbe húzták, miszerint a foglyokért helikopter érkezik, hogy a lázadó vezér, Alfonso Cano elé vigye őket.

Ingrid Betancourt nyilatkozata szerint július 2-án kora reggel egy közeli leszállóhelyre vitték őket fogvatartóik, majd azt mondták nekik, hogy egy új helyre szállítják őket.

Annak rendje és módja szerint meg is érkezett két helikopter, melyből Che Guevara pólós úriemberek szálltak ki, megbilincselték a túszokat, majd felrakták őket a helikopterekre. Cesar és egy másik gerilla szintén a túszokkal tartott. felszállás után utóbbi kettő arcáról minden bizonnyal lefagyott a mosoly, mikor kiderült, hogy igazából a kolumbiai hadsereg jött értük.

„A hadseregtől vagyunk. Önök szabadok.” – értesültek a túszok megmenekülésükről.

A most kiszabadított túszok az utóbbi időben meggyengülni látszó FARC által elraboltak legprominensebb csoportjába tartoztak. Egy velük együtt 30 fős csoportot 500 bebörtönzött gerilla kiengedésére akarta felhasználni a FARC vezetősége.