|

Texant venne Izrael

Az amerikai védelmi rendszerek eladásáért felelős ügynökség értesítette a kongresszust arról, hogy Izrael T-6A Texan II típusú katonai kiképző repülőgépeket szándékozik vásárolni.

Az Izraeli kormány 25 T-6A Texan II gépet szeretne vásárolni. A költségek, melyekben benne foglaltatik a GPS és INS rendszer, a karbantartók és személyzetek kiképzése, a műszaki dokumentációk, a levegőben tankolhatóság lehetősége, a bázisok állapotának felmérése és az esetleges építési munkálatok, az időszakos nagyjavítások, a pótalkatrészek és hajtóművek, megközelítőleg elérik a 190 millió USD-t.


IAI Zukit, a jelenlegi kiképzőgép

Izraelnek már nagy szüksége van a gépekre, hiszen alap- és haladó kiképzésre jelenleg az ősrégi, még az 1960-as években készült IAI Zukit gépek állnak szolgálatban, melyek a francia Fouga Magister helyi változatai. Ezen gépeknek, koruknál fogva, magasak az üzemeltetési költségei, és a hajtóműveik fogyasztása sem megfelelő, ráadásul a bevethetőségi arány is rossz. Ezért határozta el az IAF (Izraeli Légierő), hogy végre lecseréli a kiszolgált gépeket. Ezidáig a költségvetési megszorítások miatt nem volt alkalmuk a cserére, de most sikerült pénzt fordítani rá.

T-6A Texan II
T-6A Texan II

A T-6A-k üzemanyag-fogyasztása kb. 66%-kal kevesebb, mint a Zukit gépeké, és műszakilag is fejlettebbek náluk. A kabin berendezése már a 21. század igényeinek megfelelő. A gépek integrációjával a légierőbe nem lesz gond, mivel nagyon könnyen megtanulható kezelésük.

Amerikai részről biztosan nem lesz semmilyen ellenvetés az üzlettel kapcsolatban, mivel eddig is Izrael volt az egyik fő üzleti partnerük a védelmi piacon. Nekik is fontos, hogy a térségben fennmaradjon az erőegyensúly, bár ezek a gépek nem fogják ezt befolyásolni.

Napjainkban Izrael légierejének egyre több gondja van a pilótauntánpótlással, mivel a jobban fizető és biztonságosabb polgári pilótaállások a népszerűbbek. Talán a modernebb kiképzőgépek beszerzése lendít valamennyit a helyzeten.

One Response to “Texant venne Izrael”

  1. Texan II levegőben tankolhatóság lehetőségével..?? Több mint meglepő és elég nehezen is tudom elképzelni? Valszeg szétnyírbálná azt a hajlékony csövet. Esetleg boom-mal?? Elég morbid lenne egy ilyen kis géphez?