|

Tájfun a csúcson!

A RAF legújabb harci gépe, az Eurofighter Typhoon eddig kizárólag csak mint vadászgép működhetett, mivel nem volt meg a képessége a csapásmérő eszközök célba juttatására. Ám most átlépett egy nagy lépcsőt!

Ugyanis a britek legújabb üdvöskéje ezennel ténylegesen vadászbombázóvá avanzsált! A jeles esemény színhelye a nevadai Nellis AFB volt. A RAF Coningsby repterén állomásozó 11. századának hét gépe települt át a Green Flag gyakorlatra az USA-ba, ahol nemcsak a légi harcot gyakorolták, de sikerrel alkalmazták a különböző bombákat és a gépágyúkat is a földi célok ellen- „élesben” először.

A Green Flag során a gépek a USAF és a US Army repülőgépeivel és helikoptereivel közösen vettek részt, és olyan feladatokat gyakoroltak, melyek az iraki és afganisztáni bevetések során gyakran előfordulhatnak.

Typhoon
A RAF 11.századának egyik Typhoon gépe Paveway II bombát dob a Green Flag hadgyakorlat során, a Nellis AFB-n

A gépek alkalmazták többek között a Paveway II és Paveway III, valamint nem irányított bombákat.

Coningsby parancsnoka, Stuart Atha is jelen volt a gyakorlaton:

„Mostantól már teljes harcértékű gépként tekinthetünk a Typhoonra is! Teljesítette a hozzá fűzött reményeinket. Helyes, hiszen ez a gép lesz a RAF gerince a következő 40 évben, és hamarosan Irakba és Afganisztánba is mehetünk velük, ahol könnyíthetünk az ottaniak terhén.”

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.