|

Tájfun a csúcson!

A RAF legújabb harci gépe, az Eurofighter Typhoon eddig kizárólag csak mint vadászgép működhetett, mivel nem volt meg a képessége a csapásmérő eszközök célba juttatására. Ám most átlépett egy nagy lépcsőt!

Ugyanis a britek legújabb üdvöskéje ezennel ténylegesen vadászbombázóvá avanzsált! A jeles esemény színhelye a nevadai Nellis AFB volt. A RAF Coningsby repterén állomásozó 11. századának hét gépe települt át a Green Flag gyakorlatra az USA-ba, ahol nemcsak a légi harcot gyakorolták, de sikerrel alkalmazták a különböző bombákat és a gépágyúkat is a földi célok ellen- „élesben” először.

A Green Flag során a gépek a USAF és a US Army repülőgépeivel és helikoptereivel közösen vettek részt, és olyan feladatokat gyakoroltak, melyek az iraki és afganisztáni bevetések során gyakran előfordulhatnak.

Typhoon
A RAF 11.századának egyik Typhoon gépe Paveway II bombát dob a Green Flag hadgyakorlat során, a Nellis AFB-n

A gépek alkalmazták többek között a Paveway II és Paveway III, valamint nem irányított bombákat.

Coningsby parancsnoka, Stuart Atha is jelen volt a gyakorlaton:

„Mostantól már teljes harcértékű gépként tekinthetünk a Typhoonra is! Teljesítette a hozzá fűzött reményeinket. Helyes, hiszen ez a gép lesz a RAF gerince a következő 40 évben, és hamarosan Irakba és Afganisztánba is mehetünk velük, ahol könnyíthetünk az ottaniak terhén.”