|

Új rakétavédelmi rendszer a Super Horneteknek

Elkezdődtek a BAE Systems által készített AN/ALE-55 típusú vontatott rakétavédelmi rendszer integrációs tesztjei a U.S: Navy F/A-18E/F Super Hornet gépein.


Az AN/ALE-55-ös egy vontatott eszköz, melynek feladata az ellenséges légvédelmi rakéták felderítése és irányítórendszerük megzavarása. Kifejlesztése az IDECM (Integrated Defensive Electronic Countermeasures- kb. integrált elektronikus ellenintézkedési rendszer)-en belül került sor, annak egy részét képezi. Első bevetését 2009 decemberére tervezik a Super Horneteken.

AN/ALE-55
Az AN/ALE-55

„Nagy haladást sikerült elérnünk az IDECM bevethetősége felé az AN/ALE-55 elkészülésével. A csapat jó teljesítményt nyújtott, és az előzetes teszteken jól demonstrálták a rendszer képességeit. Az AN/ALE-55 teljesen megfelel a gépek és személyzetek védelmére.”– nyilatkozta William Chubb, a Navy repülőgép-védelmi rendszerekért felelős programigazgatója.

AN/ALE-55
Így fogják használni a Hornetek

Az AN/ALE-55 egy beépített elektronikus zavaróból (EFC) és egy érzékelőből áll, mely képes észlelni a közeledő rakétákat. Működése során megzavarja a rakéta jeleit, így eltéríti azt a repülőgéptől.

Az IDECM pedig egyesíti a repülőgép védelmi-,és radarrendszereit, küldetési számítógépeit, kommunikációs- és navigációs rendszereit. Így több fontos fejlesztést képesek egy kalap alatt elkészíteni és alkalmazni a repülőgépeken.