|

Tűz a USS George Washington fedélzetén

A U.S. Navy bejelentése szerint csütörtök reggel tűz ütött ki a Dél-Amerika nyugati partjai mentén hajózó USS George Washington (CVN-73) fedélzetén.

USS George Washington
USS George Washington (Nagyítható)

A tűz a Nimitz-osztályú, nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó tat részében, az ott elhelyezkedő légkondicionáló és hűtő rendszerek illetve a kisegítő kazán környékén keletkezett. A Pentagon egyik szóvivőjének nyilatkozata alapján a lángok aközben csaptak fel, míg a hajóról üzemanyagot pumpáltak át a Crommelin nevű fregatt számára. A füst észlelése után azonnali leváló manővert hajtottak végre.

USS Crommelin
Az FFG-37 USS Crommelin (Nagyítható)

Egyelőre tisztázatlanok a tűz keletkezésének okai, annyi azonban tudható, hogy a hajó kábelcsatornáin keresztül több helységre is átterjedt a tűz, bizonyos helyeken extrém forróságot okozva ezzel, valamint megzavarva a hajó kommunikációs rendszerét.

Mivel a tengeren igen veszélyes tud lenni a hajón felcsapó tűz, azért a hajó minden egyes tagja átesik tűzoltási képzésen, így képes hatékonyan szembeszállni a lángokkal. A tűz megfékezése során egy tengerész elsofokú égési sérülést szenvedett, 23 társa pedig hősztessz miatt került kezelésre.

A reaktorokat nem veszélyeztette az eset, ahogy várhatóan a hajó ütemtervére se lesz semmilyen kihatással.

A hajó egyébként épp úton van San Diego-ba, hogy rövid megálló után Pearl Harbor-ban találkozzon az Egyesült Államok egyetlen nem nukleáris meghajtású anyhajójával, a nyugdíjazás elött álló USS Kitty Hawk-al. Az április 7-én, korábbi hazai kikötőjét, a virginiai Norfolk-ot hátrahagyó Washington váltja le a 10 éve Japánban állomásozó Kitty Hawk-ot a térségben. Új támaszpontja yokosuka-i haditengerészeti bázis lesz.