|

Leclerc

Bevezető

Az AMX-56 Leclerc, az AMX 30 utódja, a francia hadsereg alapharckocsija, melynek gyártását 1991-ben kezdték meg, s egy évre rá helyezték szolgálatba.
E tankot a francia, illetve az Egyesült Arab Emírségek hadseregében rendszeresítették.

A francia hadsereg 2001-ben 300 db Leclerc tankkal rendelkezett, amely mellett még több száz modernizált AMX30B2 harckocsi volt rendszerben. 2005-ben 406 db-ra növelték a Leclercek számát.
Az Egyesült Arab Emírségek 1995-ben kötött szerződés keretében összesen 380 db harckocsit és 46 db Leclerc alapjaira épített harckocsi-mentőjárműt rendeltek. Az Arab országba szánt változatokba MTU 883 V-12-es Dízel-motort építettek, nagyobb hűtőberendezéssel látták el és a HL-70-es parancsnoki panoráma-periszkópot HL-80-as típusra cserélték.

01

Történet, fejlesztés

A harckocsi nevét Philippe de Hauteclocque „Leclerc” tábornok után kapta, aki a második Világháborúban, a normandiai partraszállás után a ’Free French 2nd Armoured Division’ (2. szabad francia páncélos hadosztály) parancsnokaként Párizsig vezette katonáit, nekik adták meg magukat a fővárost védő németek.

A Leclerc története egészen 1977-ig nyúlik vissza, amikor a francia hadsereg bejelentette igényét egy új, modernebb fő harckocsira. Addig a francia hadsereg fő harckocsija még mindig az AMX30 volt, amely a 60-as évek színvonalát tükrözte elavult formájával és 105 mm-es huzagoltcsövű ágyújával.

Eleinte felmerült olyan külföldi harckocsik importjának lehetősége is, mint M1 Abrams, Leopárd 2, Merkava, de gyorsan el is vetették. 1979-ben egyértelművé vált, hogy a németekkel folytatott közös program, mely a Leopárd 2-n alapult, téves irányba halad, ekkor merült fel az igény egy francia harckocsi létrehozására.

A GIAT-t bízták meg egy olyan modern, 120 mm-es simacsövű ágyúval felszerelt harckocsi tervezésével, építésével, amely megfelel minden téren a kor kihívásainak
A program végül 1986-ban vette kezdetét, „Leclerc” néven. Összesen 6 prototípus épült, majd 1990-ben megkezdték a sorozatgyártást.
A harckocsi fejlesztése során a passzív védelem helyett az aktívra helyezték a hangsúlyt, azáltal csökkentve a harckocsi súlyát. Az 54 tonnás Leclerc a világ egyik legkönnyebb fő harckocsija.

03

Fegyverzet

Alapvető elvárás volt a főfegyverzet NATO-kompatibilitása, így a 120 mm-es simacsövű felépítés adott volt, a cső hossza pedig L/52-es (a lövegcső hossza a csőátmérő 52x-ese, vagyis 6 méter).
A Leclerc a fentiek szerint GIAT CN120-26 120 mm-es löveggel látták el. Az ágyút hővédő köpennyel is ellátták, illetve a hagyományos füstelszívás helyett sűrített levegős elszívóval szerelték fel.
A harckocsit automatatöltővel szerelték fel – ennek következtében 3 főre tudták csökkenteni a személyzet létszámát – amely a torony hátsó két harmadát foglalja el, és összesen ötféle lövedéktípusból maximum 22 db-ot képes tárolni.

A harckocsi ágyúját a töltőrendszer köré tervezték, mely rendszer segítségével percenként 12 lövést tudnak leadni. Leginkább használt lövedéktípusok: Leváló köpenyes, szárnystabilizált, űrméret alatti páncéltörő lövedékeket (armour piercing fin-stabilized discarding sabot, APFSDS), illetve a Rogyó-kúpos Robbanólövedékeket (high explosive anti-tank, HEAT).
Elvárások között szerepelt, hogy a harckocsi 50 km/h-s sebesség mellett 4,000 méterre található célpontot is eltaláljon, emiatt a löveget és a tornyot elektromos stabilizátorral látták el.

A Leclerct az ágyú mellett, másodlagos fegyverként, felszerelték egy 12.7 mm-es koaxiális, illetve egy 7.62 mm-es (belülről irányítható) légvédelmi géppuskával is.

06

Felszereltség, tűzvezetés, tájékozódás

Az alap Leclerc-ben is igen fejlett adatfeldolgozó rendszer működött, de az 1998-ban megjelent Mk2-eseket már Gyors Információ, Navigáció, Döntéshozó és Jelentő Rendszerrel (Fast Information, Navigation, Decision and Reporting System, FINDERS) szerelték fel, amely a parancsnok kijelzőjén megjeleníteni a saját és a baráti, valamint az ismert ellenséges egységek helyzetét.

A francia hadsereg megbízására a fenti rendszert egy információs rendszer is segíti (Terminal Information System, TIS), melyet Icone-nak (Ergonomic Communications and Navigation Interface; Ergonomikus Kommunikációs és Navigációs Interface) neveznek, s mely a harckocsik között, illetve a harctéri parancsnoksággal biztosít kétirányú digitális kapcsolatot.

12

A digitális tűzvezető rendszer segítségével az irányzó, vagy a parancsnok 6 különböző elfogandó célpontot jelölhet meg 30 másodperc alatt. A rendszerbe épített számítógép képes azonnal feldolgozni valamennyi szenzorból érkező adatot.

A parancsnoki állást HL-70 panoráma-periszkóppal szerelték fel. E periszkóp 360°-ban körbeforgatható, illetve -20° – +40°-ban állítható, végül magába foglal egy optikai és egy éjjellátó berendezést, mely 2,5x-10x nagyításra képes.
A parancsnoknak összesen 7 periszkópja van, melyekkel körkörösen tud „körbenézni”, valamint rendelkezik egy színes monitorral is, amelyre HL-70, vagy az irányzó HL-60 periszkópjának képét lehet megjeleníteni, illetve Mk2 esetében a már említett FINDERS rendszer adatokat.

Az irányzó rendszere a löveggel szinkronban mozog, egy optikai és egy infravörös rendszert tartalmaz, egy lézeres távolságmérővel együtt. Az irányzó három periszkóppal rendelkezik, ezek közül egy balra és kettő jobbra néz.

A sofőr a torony előtt, a középvonaltól kissé balra ül. A vezetőnek három periszkópja van, melyből a középső (OB-60) éjjellátóval ellátott.

02

Védelem

A harckocsi tervezésének során hozott egyik érdekes döntést a páncélzat terén hozták, a hegesztett eljárással készült testre a moduláris páncélzatot oldható – csavar – kötésekkel szerelték fel, így egyrészt elméletileg a frontvonalban felállított szervizekben is ki lehet cserélni a sérült páncélelemeket, másrészt későbbi fejlesztések során könnyen lecserélhetőek a páncélelemek.
A francia hadsereg a 70-es évek végén elvetette a Chobham páncélzat alkalmazását. Helyette egy apró lyukakkal átlyukasztott acéllemezekből álló páncélzatot fejlesztett ki. Későbbiekben követték a német (Leopard 2A4) és brit (Challenger 2) utat, a titánium-tungsten rendszer alkalmazása révén, melyet 2001-ben szereltek fel a Leclerc harckocsikra.

A Leclerc-t a GIAT Galix harci jármű védelmi rendszerével látták el, mely részeként a torony két oldalán 7-7 db, 80 mm-es gránátvető-csöveket helyeztek el. Ezekbe füst, infra-zavaró, illetve gyalogság elleni repeszgránátot lehet tölteni.

A Leclerc felszerelhető a KBCM rendszerrel is, mely lézerbesugárzás-jelzőt és infravörös érzékelőt foglal magába. E rendszer a Galix rendszerrel együttműködve szükség esetén infrazavaró töltetekkel képes bizonyos védelmet nyújtani, illetve a FINDERS rendszeren megjelöli rakétatámadáskor a rakéta indítási pozícióját.

05

Harci alkalmazás

Az első Leclerc harckocsit túl későn állították szolgálatba ahhoz, hogy részt vehessen az Öböl háborúban, így e tank nem vett részt ez eddig igazi háborúban. Ellenben különböző békefenntartó küldetésekben igen.
Jelenleg 15 db Leclerc segíti a békefenntartók munkáját Koszovóban, illetve 13 Leclerc vesz részt a dél-libanoni békefenntartó küldetésben (UNIFIL).

09

Típusváltozatok

– Leclerc AZUR (Action en Zone Urbaine): városi, lakott környezetben folytatott harci célokra kifejlesztett verzió.
– Leclerc EPG (Engin Principal du Génie): „elsődleges mérnöki jármű”, páncélozott műszaki jármű.
– Leclerc DNG (Dépanneur Nouvelle Génération): javítóegység.
– Leclerc MARS (Moyen Adapté de Remorquage Spécifique): vontatótank.
– Leclerc EAU: Egyesült Arab Emírségek által használt módosított verzió.

07

Specifikációk

Alapadatok:
Súly: 54.5 tonna
Hossz: 9.87 m (6.88 m ágyúcső nélkül)
Szélesség: 3.71 m
Magasság: 2.53 m
Személyzet: 3 fő (parancsnok, vezető, irányzó)
Motor: 8-cylinder dízel Wärtsilä, 1,500 LE (1,100 kW)
Hatótávolság: 550 km (650 km: külső csatlakoztatott további üzemanyagtartályokkal)
Sebesség: 71 km/h, 55 km/h (terepen)
Erő-súly arány: 27 LE/t

Páncélzat és fegyverzet:
Páncélzat: Acél, titánium, NERA
Elsődleges fegyverzet: 120mm-es ágyú
Másodlagos fegyverzet: 12.7 mm-es M2HB géppuska; 7.62mm-es géppuska

Muníció:
40 db töltet (1 db tüzelésre készen, 22 db az automatatöltőben, 18 db a tárolóban)
1,100 db 12.7 mm-es géppuskalőszer
3,000 db 7.62 mm-es lőszer

Képek

08

10

11

Felhasznált irodalom

– http://en.wikipedia.org/wiki/Leclerc
– http://bop.agria.hu/index.php?Itemid=33&id=60&option=com_content&task=view
– http://www.army-technology.com/projects/leclerc/