|

Elbit UAV-ok a francia különleges erőknek

Az izraeli Elbit Systems cég nyerte a francia különleges erők tenderét, melynek célja egy mini-UAV gép rendszeresítése volt. Az Elbit a 10 jelentkező közül került ki győztesen Skylark (pacsirta) I típusú gépével.

Haim Kellerman, az Elbit UAV részlegének vezetője elmondta, reményeik szerint több európai országra is ösztönző hatással lesz ez a francia megrendelés.

Skylark I
Izraeli katona Skylarkot indít


A mini-UAV gépekre egyre nagyobb szükségük van a terrorelhárító egységeknek.
„Napjainkban, mikor a nemzetközi terrorizmus korát éljük, a pilóta nélküli gépek szerepe felértékelődik. A különleges erők dolgát lényegesen megkönnyíti egy ilyen gép, hiszen segítségükkel felderíthetik az ellenséges erőket, emberi életek kockáztatása nélkül. Ráadásul könnyűek is, és a harctérről indíthatók, minimális kiszolgálás mellett.” –nyilatkozott Kellerman- „A Skylark I tökéletesen megfelel a követelményeknek.”- tette hozzá.

A Skylarkot már több ország hadserege és terrorelhárító egysége is rendszeresítette. Ez nem véletlen, hisz a gyártó Elbit a globális UAV-piac egyik legrangosabb cége.

irányító
A gép irányításához mindössze ez a műszer szükséges

A Skylarkot 10 km-es hatótávolságban használhatják, nappal és éjszaka ugyanolyan hatékonysággal. Meghajtásáról egy csendes elektromotor gondoskodik. Irányítása nem nehéz, és felderítő rendszerei segítségével pontos és szép képet biztosít a terepről.
A katonák egy rövid tanfolyam után már képesek is a kezelésére, nem szükséges külön kezelőcsapat hozzá.

A legutóbbi libanoni háború során az izraeli hadsereg sokszor bevetette Skylark gépeit. Hatékonyságukat mutatja, hogy több esetben az általuk készített felvételek alapján mértek légicsapást az ellenséges erőkre.
Ezen kívül a koalíciós erők közül több nemzet is beveti a típust Irakban és Afganisztánban egyaránt.