|

India újabb rakétatesztet hajtott végre

A vasárnapi teszt során ezúttal egy Agni I kis hatósugarú ballisztikus rakátán volt a sor.

A kilövésre 04:45 UTC-kor került sorIndia északkeleti régiójában található Orissa állam partjának közelében található Wheeler szigetről. Ezen apró kis sziget szolgált és szolgál majd a továbbiakban is helyszínül számos indiai rakétatesztnek.

Dr. Avinash Chander, aki többek között az Agni program vezetője is, úgy nyilatkozott, hogy a rakéta a teljes röppálya alatt pontosan úgy viselkedett, ahogy az elvárható volt, a teszt teljes sikernek könyvelhető el. A mostanit megelőző tesztre egyébként 2007. október 5-én került sor. Ezzel az Agni I rendszer elnyerte a Full Operational Capability, azaz a teljes mértékű hadrafoghatóság státuszát.

A 12 méter hosszú, 700-800 kilométer hatótávolságú Agni I az Agni rakétacsalád legkisebb tagja. Komoly fegyvertény, hogy mobil kilövőállomásról indítható, maximálisan 1 tonna rakományt – mely lehet akár nukleáris robbanófej is – képes célba juttatni.

Az Agni rakétacsalád legnagyobb változatát a 3 500+ km hatósugarú Agni III közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát 2006-os első, sikertelen tesztje után másodszor, immáron sikeresen 2007. áprilisában tesztelték az Indiaiak, szintén a Wheeler szigetről indítva. A 2 fokozatú rakéta kompatibilis India tervezett rakétahordozó tengeralattjáróin alkalmazandó indítótubusokkal.

Agni III hatósugár
Míg az Agni I csak Pakisztánra nézve jelenthet veszélyt, addig az Agni III-al India Kína nagy részét is képes célbavenni