Kalasnyikovba való lőszert foglalt le az elmúlt 1-2 nap folyamán ENSZ békefenntartókkal karöltve a libériai rendőrség.">
|

30 000 AK-47 lőszert foglalt le a libériai rendőrség

Csinos mennyíségű Kalasnyikovba való lőszert foglalt le az elmúlt 1-2 nap folyamán ENSZ békefenntartókkal karöltve a libériai rendőrség.

A 30 000 darabos lőszerkészlet egy kisebb része véletlenül került kézre, majd az ezután megindult kutatás során került elő a készlet jelentősebbik fele.

Történt ugyanis, hogy március 19-én a sierra leone-i határ közelében található Sinje falu területén áthaladó Marfee folyón 3 csónakot próbáltak meg feltartóztatni a helyiek, a kenuk tartalma felől érdeklődve. A kibontakozó harcból úgy vélem egyértelmű, hogy a két „kísérőhajó” nem akart megvállni attól a kenutól, amiben egy bazi nagy zsákot úsztattak. A harc során végülis elmenekültek, így kiderült, hogy a zsákban 2 061 lőszer található.

Ekkor indult meg az ENSZ békefenntartók segítségével a keresés a valószínűsített rejtekhely után. Erre másnap bukkantak rá. Összesen további 28 000 lőszert foglaltak le.

Nyugati szomszédjához, Sierra Leone-hoz hasonlóan az elmúlt évtized Libériában is az egymást követő polgárháborúkról (1989 – 2003) szólt, mely teljesen hazavágta a gazdaságot. Jelenleg mintegy 15 000 békefenntartó tartózkodik az országban, melyre az ENSZ Biztonsági tanácsa 2007 végén 1 éves fegyverembargót vetett ki.

ENSZ békefenntartók Libériában
ENSZ Békefenntartók Libériában. A kép csak illusztráció hírünkhöz, de történetesen a sierra leone-i határ közelében készült a felvétel