|

Finnország megkapta első NH90 helikopterét

AZ NHIndustries bejelentette, hogy leszállították Finnország első NH90 TTT (Tactical Troop Transport), taktikai csapatszállító) helikopterét. Finnország a kiöregedett orosz Mi-8 helikopterek leváltására 20 rendkívül modernek számító NH90 helikoptert vásárolt.

Az első helikopterüket az Eurocopternek a francia Marignane-ban lévő üzemében szerelték össze, a maradék 19 helikoptert azonban a finn Patria fogja szállítani. Az első Patria által összeszerelt gép érkezése idén áprilisra várható.

Az AgustaWestland (32%), Eurocopter (62,5%), és a Stork Fokker (5,5%) által létrehozott NHIndustries nevével fémjelzett, a 90-es évek során kifejleszett NH90 a fly-by-wire rendszerével, kompozit anyagok használatával és modern avionika és önvédelmi rendszereivel rendkívül modern gépnek számít. A közepes méretű, ikerhajtóműves gép szúzfelszállására 1995-ben került sor. A prototípusok tesztelése után 2000-ben érkezett az első nagy volumenű rendelés számos európai országtól, melyet késöbb ausztrál és új-zélandi illetve arab rendelések követtek. Az NHIndustries weboldala büszkén hírdeti, hogy 2008 januárjáig 507 gépre érkezett megrendelés. Ezzel az NH90 az eddigi legnagyobb ilyen európai helikopterprogram.

A minden időjárási körülmények között bevethető NH90-nek alapvetően két fő változata létezik, a Taktikai Szállító Helikopter (Tactical Transport Helicopter, TTH) és a hajófedélzeti üzemeltetrésre szánt NATO Fregatt Helikopter (NATO Frigate Helicopter, NFH). Ezen felül több megrendelő is speciális igényeihez igazított kialakításban rendelte meg a gépet.

Német NH90 repülés közben
Komoly tudása mellett bónuszként esztétikus külsőt is fel tud mutatni az NH90 :)

A TTH változat 20 katona vagy több mint 2 500 kg teher szállítására alkalmas. Sebesültszállító szerepkörben 12 hordágy pakolható bele. Az NFH változat tengeralattjáró elhárításra illetve felszíni célpontok leküzdésére hivatott. A kopterek árát változattól függően, 2001-es árakon 19-30 millió Euró közé teszik.

Legnagyobb rendszeresítői között (országonként több mint 100 gép) Németország, Franciaország és Olaszország található meg. Spanyolország egyelőre 45 gépre adott le rendelést, de 100 gépre van igénye. Náluk saját gyártósor is épül majd, ami a végső összeszerelést végzi majd. 64 gépre szóló rendelésével megemlítendő még Szaud-Arábia illetve Ausztrália a maga 46 gépes rendelésével. A többiek átlagban 10-20 helikoptert rendeltek. Összességében elmondható, hogy Anglia kivételével lényegében az összes nyugat/észak/dél-európai állam rendelt a gépből helikopter arzenáljának felfrissítéseként.

Eddig ugyan még csak néhány gép került átadásra, de az NH90 gyártósorok mostanában kezdenek felpörögni, szóval ez a közeljövőben változni fog.