tavaly megírtuk. Most megírjuk a fejleményeket.">
|

Komoly fejlemények az indiai helikopter tender körül

Azt hogy a Bell keresztbetett a magát már nyeregben érző Eurocopternek az Indiai könnyű helikopter tenderen azt már tavaly megírtuk. Most megírjuk a fejleményeket.

A korábbi hírbe belepislantva látható, hogy India 197, nagy magasságban (gondoljunk pl. Kasmírra) is bevethető könnyű helikoptert vásárolt volna kiöregedett francia és orosz gépparkjának cseréje érdekében. A 600 millió Dolláros tender befutója az Eurocopter lett az AS350 B3-al. Míg a Bell meg nem torpedózta a szerződés megkötését a tender átláthatatlanságára hivatkozva.

Eurocopter AS350
A korábbi befutó, az Eurocopter AS350

Erre tavaly év végén került sor, az új tender kiírása az illetékesek szerint három hónapon belül várható. Nade itt már nem csak 197 helikopterről lesz szó, de nem ám!

Nemrégiben a beszerzendő gépek száma 197-ről 312-re emelése mellett döntöttek és mindez az értesülések szerint kiegészül még két századnyi (12 db) harci és 1 századnyi nehéz szállítóhelikopterrel. A tevek szerint a tenderek a fentebb említett 3 hónapon belül kerülnek meghírdetésre.

A védelmi minisztérium egy vezető beosztású illetékese szerint az eredeti 600 milliós tender a növelés illetve a másik két beszerzéssel együtt mintegy 1,4 milliárd Dollár értéket képvisel. A múlt hét folyamán India négy – francia, olasz, amerikai, orosz – gyártót keresett fel a tenderen való részvételi meghívásával.

A jelenleg hadrendben álló gépek kiöregedése miatt Indiának rendkívül fontos a 312 gép feszített tempójú leszállítása.

India egyébként jó ideje bevesárlási lázban ég. Mint megírtuk ezen módosítás mellett a múlt héten került elfogadásra 6 db C-130J teherszállító, valamint várhatóan további 40 BAE Hawk kiképző is beszerzésre kerül. A nagy repülőgyártók figyelmének középpontjában lévő, 126 gépes harcigép beszerzést meg értelemszerűen már szinte meg sem eklítendő, hiszen az nem újkeletű. És ez csak a légierő… India 1999 óta 25 milliárd Dollárt költött haditechnikai eszközökre, és egyes védelmi elemzők szerint 2012-ig további 30 milliárdot tapsolhat el.