|

Megérkezett az első szlovén Patria AMV

A finn Patria fél évvel a vállalt határidő elött leszállította Szlovéniának az első AMV páncélozott csapatszállítót. A jármű szlovén igényeknek megfelelő véglegesítése a Gorenje INDOP Sostanj-i üzemében kerül végrehajtása, mely után várhatóan az idei év első felében kerül átadásra a szlovén hadseregnek.


Szlovénia 2006 decemberében kötött szerződést a finn gyártóval valamint két szlovén céggel – Gorenje és Rotis – összesen 135 AMV leszállítására. A 4 különböző konfiguráció között megtalálható lesz a 120 mm-es, ikercsöves, nagy tűzgyorsaságú AMOS gránátvető kistestvérét, a NEMO-t hordozó változat is. A szerződés értéke mintegy 410 millió Dollár.

Patria AMV szemből
A Patria AMV egyik kiépítése

A Patria vezérigazgatója kihangsúlyozta, hogy a határidőt jóval megelőző átadásra a jól működő gyártási folyamat valamint a szlovén kormánnyal és szlovén partnereikkel fenálló hatékony együttműködés eredménye. A technológiai transzfer részben befejeződött, a helyi gyártás várhatóan november elején indulhat be a Gorenje INDOP már említett Sostanj-i üzemében.

A következő AMV átadására várhatóan tavasz folyamán kerül sor, míg a NEMO rendszer érkezése várhatóan 2009 nyarán lesz esedékes.

A NEMO-t az AMOS kistestvéreként emlegettük, de agyáltalán mi is az az AMOS meg miféle gép is ez az AMV egyáltalán? Érdeklődő olvasóinknak javasoljuk korábbi, a Patria AMV-t röviden bemutató írásunkat. Erre tessék!

Patria AMV NEMO gránátvetővel
Patria AMV NEMO gránátvetővel

A teljesen finn (Patria) fejlesztésű NEMO gránátvető legszembetűnőbb eltérése a finn-svéd fejlesztésű AMOS ikercsöves megoldástól, hogy egy csövet használ. Az azonban teljesen megegyezik az AMOS esetében használtnál, hiszen ugyanaz a 120 mm-es smoothbore. Az egy vetőcső ugyasnakkor jelentős súlycsökkentést tett lehetővé. Az átlagosan 4 tonnás AMOS-szal ellentétben a NEMO mindössze 1,5 tonnája lehetővé teszi, hogy sokkal szélesebb járműpalettára integrálható legyen.

One Response to “Megérkezett az első szlovén Patria AMV”

  1. Ha tudnátok milyen politikai háborúk dúlnak ezek a patriak miatt nálunk…

    a legújabb fejlemény pedig az, hogy a hadsereg iskolások és diákok segitségével akarja elnevezni ezeket a jármüveket. Na ez aztán micsoda port kavart…