továbbiakban: fbw) technológiát használ a repüléshez.">
|

Fly-by-wire helikopter

A Sikorsky H-92 helikopter az S-92 modernizált, „felturbózott” változata.Külsőleg nem is különbözik elődjétől, belül viszont egy hatalmas újítás rejtőzik: a H-92 fly-by-wire(továbbiakban: fbw) technológiát használ a repüléshez.

Ez a helikopter pedig a napokban végezte el első repülését.Pontosan december 20-án, délelőtt 9 órakor.Az útvonal a Sikorsky Development Flight Centerből a floridai West Palm Beachig tartott.

H-92 Superhawk
Sikorsky H-92 Superhawk

A fbw technológia alkalmazásával nagyobb mozgékonyság, biztonság és hatékonyság érhető el, lévén ki lehet küszöbölni a hagyományos mechanikus szerkezet súlyát, és a vele járó rengeteg műszaki gondot.

A fbw technológia elektronikusan irányítja a repülőgépet, így a pilóta csak az utasításokat adja ki a botkormány segítségével, az irányítást a rendszer végzi.

A géppel a következő tesztek már 2008-ban fognak lezajlani, mikor is hosszabb távú repüléseket is terveznek, és kipróbálják a manőverezési lehetőségeket is.Addig pedig kielemzik és értékelik a mostani repülés adatait, és kijavítják az esetleges problémákat.

A Sikorsky a helikopterben lévő fbw rendszert a BAE Systemsel közösen fejlesztette ki.

A cég jelenleg két helikopter-programjánál alkalmazza a fbw rendszert, az egyik az X-2 Technology Demonstrator, a másik pedig a Black Hawk új változata, az UH-60M.