|

Törökország EU-s országokat kritizál

Recep Tayyip Erdogan, török miniszterelnök több EU-s országot kritizált, amiért nem adtak ki nekik több PKK-s embert, akik az EU-ban tevékenykedtek.

A kritikát indokolja, hogy korábban Erdogan megkért több országot is, hogy figyeljék a PKK tagjait, és szolgáltassák ki nekik, valamint az EU-t is, hogy tegyen többet ellenük.


Erdogan azután mondta ezekt, hogy a törk-iarki tágyalások kudarcba fulladtak.

Törökország figyelmeztetett arra, hogy ha a PKK továbbra is a török határon túl fog tevékenykedni, be fognak nyomulni irak területére, és offenzívát indítanak a terroristák ellen.

Erdogan továbbá megkérdőjelezte EU-s országok őszinteségét.

„Több EU-ország nem adta ki a PKK tagjait nekünk annak ellenére, hogy terrorszervezetként vannak nyilvántartva!”-mondta egy török TV-csatornának.

Konkrétan nem nevezett meg egy országot sem, hogy PKK-sokat rejtegettek volna, de említett egy nézeteltérést Ausztriával, hogy egy PKK-vezetőt fel engedtek szállni a repülőjére, ami Észak-irakba tartott.

November 5-én Erdogan találkozik George W. Bush amerikai elnökkel Washingtonban, hogy tárgyaljanak a jelenlegi helyzetről

Egy vezető török tábornok szerint amíg az elnök nincs Törökországban, nem fognak támadást indítani Irak ellen, és abban az esetben sem, ha a politikusoknak sikerül békés megoldást talániuk a problémára.