|

Ringbe száll a Patria a tengerészgyalogság következő tenderében

A U.S. Marine Corps, azaz az amerikai tengerészgyalogság várhatóan 2008 második negyedévében hírdeti meg kiöregedő kétéltű csapatszállítóinak leváltását célzó pályázatát.


A LAV-ok leváltását célzó tenderen indulni kíván a legújabb, AMV nevezetű csapatszállítójával rövid idő alatt igen szép sikereket elért finn Patria is. Sajtóközleményük szerint a Lockheed-dal karöltve. Az amerikai cég Systems Integrationlenne diviziója lenne a rendszerintegrátor – azaz a honi gyártásért, logisztikáért, kommunikációs eszközök telepítéért, rendszertámogatásért, stb. – felelős, míg a finnek magát az AMV 8×8 platformot szolgáltatnák.

A kommunikációs rendszerek telepítése terén a Lockheed-nek egyébként van ilyen irányú tapasztalata a tengerészgyalogsággal, hiszen annakidején ők voltak felelősek a LAV parancsnoki és vezetési változatának a LAV-C2 ezen komponenseinek telepítéséért. Az AMV-hez kifejlesztett Nemo és AMOS aknavetőkről nem esik említés, de a két cég együttműködése a késöbbiekben ezek amerikai megjelenmését is elképzelhetővé teszi.

A Lockheed/Patria ellenfeleként várható a General Dynamics a feltúrbózott LAV-val, esetleg a Generaly Dynamics Steyr Pandur.