|

Friss, ropogós reggeli hírek a katonai repülés világából

Miután Norvégia hosszasan latolgatta a lassan készülő A400M beszerzését szállító flottájának korszerűsítése érdekében, most úgy döntöttek, a dolog nem tűr tovább halasztást. Jelenleg 6 db, 1969-ben beszerzett öreg C-130H-val rendelkeznek, ezeket a legújabb C-130J-30-as Herculesek váltják majd le. A C-130J-30 a J variáns 5 méterrel meghosszabbított törzsű változata, így míg a J például 8db szabványos raklapot, vagy 128 katonát szállíthat, addig a J-30 10 raklapot, vagy 164 harcost vehet a fedélzetére. A C-130J-30-asok a RAF-nál már szolgálatban vannak, az alábbi képen jól megfigyelhető, hogy a törzshosszabbítás mennyit is jelent a valóságban.

Szintén norvégiával kapcsolatos hír, hogy a Kongsberg szerződést kötött a Lockheeddel, a cég új Naval Strike Missile (NSM) nevű felszíni célok elleni fegyverének az F-35-ön való integrációjára. A hipermodern, lopakodó kiképzésű fegyvert a gép a belső fegyvertérben is hordozhatja majd.

A sikeres, de mára elavult Penguin rakétát is kifejlesztő válalat új terméke a ma is széleskörben elterjedt amerikai Harpoon-nál egy generációval korszerűbb, 130 tengeri mérföldes hatótávval rendelkezik. Irányítórendszere a legkorszerűbb GPS/INS (GPS+inerciális navigáció) rendszerű, és a repülés alatt az indítóeszközzel folytonos adatkapcsolatban marad, így új célpont kijelölése, iránymódosítás nem lehetetlen. Ezen felül képes önálló célkeresésre saját képalkotó infravörös berendezésével, és automatikus célazonosító (ATR, Automatic Target Recognizer) rendszerével. A cél rombolását programozott repeszképződésű, titánból készült harci résszel végzi.
A fegyvert egyébként Norvégia már meg is rendelte, ami biztos, hogy rendszeresítik a Nansen osztályú fregattokon, és a Skjold osztályú (képen látható) könnyű támadó hajókon.

Az eszköz minden bizonnyal Norvégia új harci repülőgépeinek fegyverzetében is megjelenik majd, de az még nem eldöntött, hogy ez az F-35, az Eurofighter, vagy a tervezett új Gripen-változat lesz.

—————————————————–

Miután egy hete Kolumbia megkapta az engedélyt az USA kormányától 15 db "second hand" UH-60L Black Hawk helikopter beszerzésére (nagyon kedvezményes, 225 millió dolláros áron), most Brazília is hasonló típusú repülőeszközöket vásárol. A kolumbiai üzlet nagyon kedvezményes voltát is jellemzi, hogy a 6 db új brazil gép 300 millióba fog "fájni" szambaország költségvetésének.

——————————————————
A magyar Gripen-vásárlás barátai sokszor azzal érveltek a konkurrens F-16 ellen, hogy a gép régen tervezett típus, nem minden szempontból korszerű. Az élet azóta elég sokszor megcáfolta ezt a vélekedést, elég csak bemutatni, hogy milyen F-16-osokat rendel most a görög légierő.
Tény, hogy egy évvel ezelőtt még azt mondták az illetékesek, hogy nem véglegesen vetették el az Eurofighter rendszeresítésének lehetőségét, de most már azt nyilatkozták, hogy a most beszerzendő 40db F-16 C/D Block 52+ repülőgép a meglévő flottával 15 évre kielégíti az ország légierejének szükségleteit. Érdemes azt is megemlíteni, hogy korábban a "nagy ellenfél", a török légierő is vizsgálta a Typhoon beszerzésének lehetőségét, de végül ők is inkább úgy döntöttek, hogy 76 Block 50, 103 Block 40, és 37 Block 30 szériájú gépüket egységesen a Block 50+ standardnak megfelelően építik át 216 átépítő készlet felhasználásával.
A görög beszerzési csomag értéke több, mint 3 milliárd dollár, de ez nem is olyan sok, ha ahhoz viszonyítjuk, hogy 6 milliárdba került volna 60 db Typhoon megvásárlása. A csomag tartalma:
40 F-16C/D Block 52+ repülőgép F100-PW-229 hajtóművel, és APG-68(V)9 radarral
42 Joint Helmet Mounted Cueing Systems (JHMCS sisakba szerelt adatmegjelenítő rendszer)
40 AN/AVS-9 Generation III Aviation Night Vision Goggles (azaz éjjellátó-rendszer
190 LAU-129/A fegyverfüggesztő
48 Link-16 Multifunctional Information Distribution System-Low Volume Terminals (MIDS-LVT adatátviteli rendszer);
3 Link-16 földi állomás;
10 LANTIRN Targeting pods (ez nem túl modern, előző generációs termék, ma már sok légierő a modernebb LITENING, Sniper XR, ATFLIR konténereket használja);
11 közelebbről meg nem nevezett felderítő konténer;
2 földi állomás a felderítő konténerek adatainak "real-time" vételéhez;
40 APX-113 Advanced Identification Friend or Foe (IFF, barát-ellenség azonosító rendszer);
43 AN/ALQ-187 beépített aktív önvédelmi zavarórendszer;
6 tartalék F100-PW-229 hajtómű (kiváló megbízhatóságról árulkodik, hogy csak 6 tartalékot vesznek 40 géphez!);
3 APG-68(V)9 tartalék radar ;
4 AGM-154C Joint Standoff Weapons (JSOW robotrepülőgép);
6 Joint Direct Attack Munitions (JDAM irányított bombák 3 BLU-10 és 3 MK-84 bombatesttel);
4 Wind Compensated Munitions Dispenser (GPS/INS vezérlésű kazettás bomba);
Ezeken kívül a csomag részét képzik kiszolgáló berendezések, szoftver-módosító, és -telepítő készletek, több fegyvertípus szoftveres integrációja, tartalék alkatrészek, javításokhoz szükséges szerszámok, technikai dokumentációk, személyi képzések, és oktatási segédanyagok, logisztikai szolgáltatások is.

——————————————————